Vita viner upp till 70 kronor – solsken i höstmörkret

Oktobers topplista för vita viner på flaska upp till 70 kronor stoltserar med hela tretton superfynd d v s mer än hälften av vinerna. Månadnes nykomling är Savanha Trecet.


Verdicchio dei Castelli di Jesi ClassicoOktober månads uppdatering av vita viner på flaska upp till 70 kronor bjuder på en nykomling, som går in på tio i topp och några smärre förändringar.

Trots att jag har provat en hel del vita viner på flaska under 70 på senaste tiden är det bara ett som kvalificerar sig till Boxtoppen. Meningen med Boxtoppen är att du ska de bästa och riktigt prisvärda viner här. Det gör att listorna är olika långa. Meningen med Boxtoppen är också att du ska hitta aktuella noteringar. Om du tidigare har köpt ett vin på rekommenderats på Boxtoppen, men du nu går tillbaka och inte kan hitta det på sidan, beror det på att vinet eller årgången är slut på Systembolaget.

Listan i oktober innehåller 25 viner. På första plats hittar vi 2014 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico från italienska Moncaro, som gick upp i topp i september. Vinet är runt och bussigt med trevlig, solmogen frukt och passar bäst till skaldjurs- och fiskrätter.

Tvåa är franska 2014 Domaine Lalande Sauvignon från just Domaine Lalande. Vinet är en riktigt friskt och rent.

Spanska 2014 Soleado Verdejo Organic från Bodegas Menade ligger kvar på tredje plats. .

Månadens nykomling är 2015 Savanha Tercet från sydafrikanska Spier Wines. Vinet är gjort på druvorna chenin blanc, viognier och sauvignon blanc och är ett trevligt, ritkigt torrt friskt allroundvin som kan minna om lsolsken en kulen höstdag. Vinet hamnar på åttonde plats och är ett superfynd.

Listan omfattar som sagt 25 viner. Fynden är nio till antalet totalt. På tio i topp är åtta stycken superfynd och resten fynd. Längre ned på listan hittar ni ytterligare fem superfynd.

>>Till listan