West Cork Black Cask – irländsk whiskeycharmör med attraktivt pris!

Irlands sydligaste destilleri, ja det är det privatägda West Cork Distillers i Skibbereen, Cork County och som startade så sent som 2003 av tre barndomsvänner. Väntrilogins destilleri representerar den nya generationen i ett land som annars främst sett ett par stora whiskeynamn dominera scenen. I våra glas; Black Cask – en blended Irish Whiskey från West Cork!


Trippeldestillerad whiskey är Irlands signum och från det avviker inte West Cork Distillers på öns sydsida. Däremot använder man enkom irländskt spannmål till sitt destillat och namnet Black Cask anspelar här på att man jobbar med hårt kolade fat vars rostningsgrad anges på en femgradig skala. Just Black Cask som vi nu har i våra glas är en femma på rostningsskalan men tack vare lagringen först på nya bourbonfat, en process som tar bort volatila komponenter i den unga spriten, så har whiskeyn en skönt smooth känsla med sig!

Boxtoppen provar irländska whiskeyn West Cork Black Cask

Black Cask är en blend på mestadels grainwhiskey och en tredjedel maltwhiskey. Lagringen sker först i nya bourbonfat och sedan flyttas whiskeyn över för slutfinish i kraftigt kolade bourbonfat. Det ger oss en kryddig whiskey med vaniljfudge, pecan och chokladiga toner som backas upp av stenfruktiga nyanser, främst päron och persika men även ett stänk bittermandel. Smaken uppvisar en charmig maltsötma med fatkryddiga inslag, mandelmassa och ett fint fruktdriv som inbjuder till aningen större klunkar. Vaniljfudge och inlagda körsbär i den mjuka finalen.

5 av 5 poäng! – Full pott!

West Cork Black Cask finns i mer än 250 Systembolagsbutiker och säljs i PET-flaska (700 ml, 40%) under artikelnummer 4666. Pris: 259 kronor. Du finner den även i halvflaska (350 ml, 40%, 142 kr). Finns whiskeyn inte i din butik kan du beställa den dit utan extra kostnad.

God på egen hand men våga även servera Black Cask till mat. Till whisky-, honung- och sojaglaserade revbensspjäll visade den sig vara en riktig hit när Boxtoppen provade och naturligtvis, eminent i en Irish Coffee.

Till Systembolaget >>>

Inspiration: Spareribs & baba ganouj till West Cork >>>