Zengarello Barbera d’Asti – ett oerhört matvänligt vin från Piemonte!

När den landade förra året, Zengarello Barolo, så var det Systembolagets billigaste från det klassiska området i Piemonte men än viktigare, ett gott vin som imponerade inte bara prismässigt. Nu har Barolon fått sällskap av en Barbera d’Asti från Zengarello och Boxtoppen har provat!


Namnet Zengarello är importörens alldeles egna brand och inte ett producentnamn, något man är mån om att förmedla. Nu är det dags för ett tillskott i serien och det rör sig om en barbera, druvan som fått epitetet ”il vino del popolo” – folkets vin. Idag får barbera allt mer uppmärksamhet, odlas i vingårdar som förr endast var reserverade för nebbiolo, och resultaten har inte låtit vänta på sig. Men mest av allt så är barbera en av de mest vinvänliga druvorna vi känner och framför allt så gör den anspråk på att vara det givna valet när det serveras tomatbaserade rätter, gärna långkokta sådana!

Boxtoppen om 2019 Zengarello Barbera d’Asti

Ungdomligt driv i doften där Kungen av Danmarks bröstkarameller, torkade örter, mörka körsbär och en diskret blommighet står för intrycken. Druvtypisk smak i torr skrud och med pigg körsbärsaktig syra, lite busiga och skönt småriviga tanniner samt en försiktig hint från fatlagringen. Örtigt och fräscht avslut. Lojal mot sitt ursprung och stöpt i en rätt klassisk och väldigt matvänlig stil.

Betyg: 4,5 av 5 p

Låt en klassisk bolognese puttra samman ett par timmar, koka upp en bättre pasta al dente och riv generösa mängder av en lagrad parmesan över hela anrättningen. Barberan kommer vara den ultimata matchningen därtill!

Zengarello Barbera d’Asti har artikelnummer 78643 och en flaska (75 cl, 13%) kostar 119 kronor. Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik >>>