Johan Reyneke är inte lik någon annan vinproducent. Han värdesätter allt liv på gården, från minsta organism till människorna i produktionen. Alla har en uppgift, allt har en mening. Nu lanserar Reyneke projektet Vinehugger, ett projekt som ger tillbaka till människorna bakom vinet.
Innan livet på vingården startade för Johan Reyneke studerade han filosofi på University of Stellenbosch. När han efter studierna fick sitt första jobb var det som druvplockare på en av vingårdarna i regionen. Orättvisorna han fick beskåda i arbetet påverkade honom djupt och har tillsammans med lärdomarna från filosofiestudierna lagt grunden för hur hans vingård Reyneke idag är uppbyggt. Värdighet är ledordet både när det gäller människor och miljö.
De anställda på vingården utgör hörnstenen för verksamheten. Därför har Johan skapat projektet Cornerstone där överskottet av försäljningen av vinet Cornerstone går direkt tillbaka till de anställda. Flera bostadshus har byggts och skänkts till arbetarna och deras familjer och hittills har två döttrar skickats till utbildning på universitet. Cornerstone gör en faktisk skillnad.
Reyneke är en liten vingård med begränsad produktion och för att ha möjlighet att göra en större skillnad i samhället har därför en förlängning av Cornerstoneprojektet skapats. Fler arbetare än Reynekes anställda är värda en rättvis vardag. Druvorna till Vinehugger köps in från gårdar som Johan känner väl och som också är certifierade av Fairtrade. Genom Fairtrade går en del av omsättningen direkt tillbaka till arbetarna som odlat druvorna.
Reyneke Vinehugger lanseras nu som BiB (art: 72601, 209 kr) på den svenska marknaden. Vinet är en frisk och fräsch blend där 90 % utgörs av chenin blanc och 10 % av grenache blanc. Passar utmärkt till sommarens lättare rätter eller till picknicken i parken. Glöm dock inte att återvinna förpackningen när den är slut.
Namnet då? Vinehugger är en ordlek med ordet trädkramare men där vinrankan istället åsyftas. Johan Reyneke är den sanna Vinkramaren.
”There can be no greatness without goodness.”
-Johan Reyneke