Full pott till Cantine Volpis Boira’ Sangiovese!

Marche kanske inte hör till Italiens mest namnkunniga regioner men faktum är att det likväl är hem till några av landets främsta vita viner på verdicchio-druvan. På den röda sidan är det två välkända sorter som odlas mest, montepulciano och sangiovese där den sistnämnda även länkas tätt med Chianti. Och det är just den sistnämnda vi nu har i våra glas, en ny årgång av Cantine Volpis Boira’ – ett vin som får 5 av 5 möjliga i betyg!


Boxtoppen provar 2021 Boira’ Sangiovese, Marche, Italien

Italiens mest odlade blåa druvsort är sangiovese och det är också druvan som ger chiantivinerna sin omisskännliga karaktär. Men druvan odlas i flera av landets regioner, inte minst på östkusten och Marche där detta vin har sitt ursprung. Boira’ från Cantine Volpi är ekfatslagrat och det noterar vi också på doften som visar upp violblommig körsbärsfrukt, tobakstoner och kryddiga inslag i en charmant och rättfram stil. Smaken är transparent och ungdomligt fräsch i sitt uttryck med lätt kärnkärvhet, körsbär och kryddiga toner. En viss järnighet kan skönjas, så typiskt för druvan och eftersmaken är frisk med blodcitrus i avslutet. Klockrent vin till italienska klassiker men också lätt kylt är det perfekt till den grillade kycklingen.

Boxtoppens betyg: 5 av 5 poäng. Full pott!

Boira’ finns i landets samtliga Systembolagsbutiker. Det är ett utmärkt exemplar på varför vi älskar sangiovese-druvan och ett extra plus får vinet för att det är helt torrt (0,3 g/100 ml restsötma) och ekologiskt odlat. Flaskan (750 ml, 13%) har artikelnummer 32431 och kostar 99 kronor.

Till Boira’ HÄR >>>