Recept
1 paket rökt salmalax, 190 gram
1 liten fänkål
6 rädisor
1 dl Majonnäs
1 msk Chipotlepasta
Mixa samman majonnäs och chipotlepastan. Den rökta chilipastan hittar du i tacosavdelningen. Hyvla fänkål och rädisor tunt och lägg i iskallt vatten cirka 10 minuter så att de blir krispiga. Låt rinna av och lägg på handduk. Skär laxen i mindre bitar. Fördela ut på tallrik tillsammans med chilimajonnäsen.
Vin
2020 Chateau Ste Michelle Chardonnay, Washington State, USA
artikel 5409, 3000 ml, 13,5%, 299 kr, 5/5 poäng (restsötma 0,4 g/100 ml)
Den nya årgången sätter ner foten direkt och visar såväl doft- som smakmässigt att den inte avviker från tidigare buteljeringar kvalitetsmässigt. Den tropiska rikedomen kännetecknar doftspektrumet där även smörnötiga nyanser kikar fram tillsammans med vanilj från fatlagringen och uppbackande citrusfrukter. Smaken har även den de rostade fatinslagen men frukten blir betydligt stramare, drar mer mot stenfrukter där persika och gula äpplen är särskilt framträdande även om det finns en hint av ananas. Citrus piggar upp och vinet visar upp en rik gomkänsla och där eftersmaken dröjer sig kvar fint. Ett svalare uttryck jämfört med förra årgången och vi gillar det skarpt.
Matchningen
En generös chardonnay med rik frukt och kryddiga toner från faten är precis rätt till den heta rökta laxen med krispiga grönsaker. Det här är en perfekt aptitretare som känns extra passande i vintertid och där vinet hanterar styrkan förnämligt.