Många drar sig för att göra egen sushi men det finns egentligen inget att frukta. Tricket är tålamod och att få till riset, att satsa på högklassiga råvaror och att äga en riktigt vass kniv. Till den högst lättgillade österrikiska nyheten Wolfgang Grüner Veltliner rullar vi våra egna nigiri och för att ge en mer skandinavisk twist så arbetar vi med den fenomenala lättrökta salmalaxen och toppar hela härligheten med en klick wasabimajonnäs, sriracha och rostad lök. Vinet skiner därtill!
Recept – cirka 15 nigiribitar
1 paket Smoked Salma, 150 gram
3 dl sushiris
3 msk risvinäger
1 msk strösocker
1 msk mirin
Sriracha
Wasabimajonnäs (finns färdig men lätt att blanda själv)
Sriracha
Riset är det du ska lägga fokus på här så börja med att skölja riset några gånger. Låt det sedan rinna av i en sil i drygt en halvtimme. Under tiden blanda samman vinäger, socker och mirin tills sockret löses upp i vätskan. Koka hastigt upp riset i en gryta med lock, samma vattenmängd som deciliter ris. När det kokar så sänk värmen och låt riset sjuda klart. Undvik att lyfta på locket. Riset behöver cirka 15 minuter. Dra åt sidan men låt locket vara kvar innan du lägger över riset i en skål och låter det svalna. Blanda slutligen i vinägermixen men gör det försiktigt så att riset inte bryts. Bäst är att göra skåror i riset som du successivt häller vinägern ner i.
Skär upp laxen i skivor och se till att du för ändamålet har en riktigt vass kniv. Skär mot musklerna i laxbiten, tunna bitar men inte lövtunna. Hur många bitar du vill få ut av laxen får du själv avgöra men räkna med 10–15 gram per skiva.
Forma riset i händerna och se till att ha vatten nära så du försiktigt kan fukta dem mellan bitarna. En nigiri, alltså en sushiservering, är inte mer än en munsbit så ta inte för mycket ris. Forma en boll i ena handflatan och pressa den oval med två fingrar från andra. Lägg på en skiva av laxen och lägg upp på fat. Toppa med en liten dutt wasabimajonnäs och sriracha samt ha över rostad lök. Tänk på att nigiri är bäst när riset är ljummet.
Vin
2021 Wolfgang Grüner Veltliner, Österrike
artikel 59722, 1000 ml, 12%, 99 kr, <0,3 g/100 ml sockerhalt, Boxtoppen-betyg: 4 av 5 poäng
Grüner veltliner är Österrikes nationaldruva och landets mest odlade med en tredjedel av vinmarkerna. I nyheten Wolfgang får vi en generös litersbutelj i pigg gråpäronfruktigt ungdomlig stil med diskreta och för druvan så typiska vitpeppriga inslag, örter och citrus. Smaken är frisk, stenfruktigt krispig och med pigg citrus i skalstram stil. Charmant läskande, torr och ren i sin okomplicerade och väldigt matvänliga stil. Ett gott vin helt enkelt.
Matchningen
Den lättrökta salmalaxen är så subtil i sin karaktär och visar omgående hur väl den lierar sig med vinets fruktiga och lätt peppriga karaktär. Den lilla hettan är även den precis på rätt nivå och det lilla krispiga från löken ger matchningen den extra texturen. Med små medel skapas en lyxig känsla och där det svenska köket korsas med det japanska för att mötas av en läcker österrikisk grüner veltliner.