Ny box på Systembolaget – 100% Nebbiolo från Piemonte

Giovanni Rosso har en lång tradition av att producera högkvalitativa viner främst på druvan Nebbiolo. I Piemonte, närmare bestämt Serralunga d’Alba har vinhuset flera vingårdar med olika jordmån, altitud och solexponering, vissa planterades redan på 1940-talet. Nu släpps en box med samma kvalitetsmedvetna tänk. Giovanni Rosso Langhe Rosso 2018 är Systembolagets första box på 100% Nebbiolo.


Giovanni Rosso är en italiensk doldis som nu tar plats på den svenska marknaden. Tidigare i år lanserades två cru-viner varav den ena från husets absoluta toppsegmen. Att man nu lanserar en box kanske känns otippat men lanseringen sker helt utan att tappa det kvalitetstänk som genomsyrar Giovanni Rosso. Vinhuset har ett stort fokus på att varje vin ska vara en spegling av sin terroir, en filosofi som gör att arbetet i vineriet inte skiljer sig särskilt mellan de olika vinerna. Istället får ett lågt skördeuttag, jordmån, altitud och solexponering ta plats. Detta gäller även för Giovanni Rosso Langhe Rosso, som är resultatet av ett hårt arbete. Lanseringen är Systembolagets första box på 100% Nebbiolo.

– Det här är en Nebbiolo som lagrats på ekfat. Vinet har en anmärkningsvärd kvalitet och speglar platsen den kommer ifrån. Vinet är både kraftfullt och elegant, med runda toner av röd frukt, mineraltsalta hintar och mjuka, men markerade tanniner, berättar Davide Rosso.

Skörden skedde för hand i slutet på oktober 2018, ett år som inledningsvis var relativt problematiskt och bjöd på både regn och hagel men sensommaren blev fin. Efter vinifiering har vinet lagrats fyra månader på gamla ekfat följt av två månader på nya.

Davide Rosso tog över familjens vinhus 2001 och har fortsatt att vidareutveckla både vingårdar och vinmakning mot ett mer ekologiskt och hållbart tänk. Sedan dess har Davides filosofi om att vinet måste vara en perfekt spegling av sin terroir införlivats i arbetet. Men visionen om att göra något nytt började tidigare än så. Under 80- och 90-talet var Davide en av de profilerna i Barolo Boys, på jakt efter en ny stil på viner än det som producerades då. Det experimenterande som pågick då är inte de viner som syns på marknaden idag men det resulterade i ett mer modernt synsätt på vinmakningen. För Giovanni Rosso, med Davide i spetsen, verkar man ha hittat hem i stil och vinproduktion och kanske finns det ingen bättre bekräftelse på just det än att få 100 poäng för ett av sina viner i Wine Enthusiast.

Giovanni Rosso Langhe Rosso 2018, box 2 liter, nr 2431, 249 kr, lanseringsdag 1 september, fast sortiment