Nyhet! – San Marzano Naca Primitivo Organic 2019 på Box

Idag släpps den populära Naca Primitivo Organic på Box, en nyhet i Systembolagets beställningssortiment. Naca Primitivo Organic 2019, Puglia IGP kommer från Apulien, i Italiens klack. Vinet är gjort på 100% ekologiskt odlade primitivo-druvor. Beställningsnumret är 72955, och vinet kostar 259 kr.


Naca är ett ord som kommer från grekiskan och används fortfarande i den sydligaste puglianska dialekten. Det översätts till vagga, ursprungligen den svängande vaggan. Men också gungan av vår barndom. Det är ett ord som förmedlar en lugnande känsla av värme och välkomnande.

Passande nog så benämns soliga Apulien som Italiens vagga. Produktionsområdet ligger inte långt från den joniska kusten, där vinstockarna har levt i årtionden omgivna av de sanddyner och buskar som utmärker Medelhavets “Maquis”. Havsbrisen blåser kontinuerligt genom bladen och håller druvorna torra och säkra från svampsjukdomar.

Druvorna skördas i Salentoområdet under de första 10 dagarna i september. Därefter avstjälkas de och pressas för att sedan pumpas vidare till ståltankar där musten får jäsa. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagras därefter ytterligare några månader på ståltankar innan buteljering.

Naca Primitivo Organic är ett bra allroundvin. Det passar alldeles utmärkt till charktallriken, till pasta med tomatsås, en krämig svamprisotto, grillad kyckling och givetvis till en hemmagjord pizza!

Alkoholhalt: 13 % vol. | Art.nr: 72955, | Volym: 3000 ml | Pris 259kr