Prisat vinhus från Nya Zeeland lanserar Sauvignon Blanc i 1,5 l Bag-in-box

Idag är det svårt att separera Nya Zeeland och Sauvignon Blanc, men Matua var det första vinhus att kombinera de två för över 40 år sedan och bidrog därmed till att placera Nya Zeeland på den internationella vinkartan.


Sedan 1984 har Matua producerat Sauvignon Blanc från Marlborough och med druvor som skördas från omsorgsfullt utvalda vingårdar över hela Marlborough bjuder vinerna på alla de uppfriskande och tropiska smaker som är så klassiska för denna populära vinregion. Idag är Matua ett av Nya Zeelands mest internationellt erkända vinhus och Sauvignon Blanc vinerna är mångfaldigt prisbelönta*. I Sverige finns sedan tidigare storsäljande Matua Ekologisk Sauvignon Blanc på flaska. Nu lanseras Matua Sauvignon Blanc i en smart och elegant 1,5 liters Bag-in-Box.

Den lilla familjeägda vingården Matua Valley Wines grundades 1969 av bröderna Bill och Ross Spence. Bröderna utvecklade tidigt ett intresse för att experimentera med olika druvsorter och under 1960-talet odlade de ett flertal druvor på Nya Zeeland som på den tiden var helt nya för landet. Experimentet med Sauvignon Blanc druvan utmärkte sig och trots att folk trodde att de var galna så var de själva övertygade om att de var något stort på spåren. Idag benämns Sauvignon Blanc druvan ofta som landets ”nationaldruva”. Matuas viner är flerfaldigt prisbelönta och vinhuset kan bland annat titulera sig ”New Zealand Wine Producer of the year 2016”, en utmärkelse tilldelad på prestigefulla International Wine and Spirits Competition (IWSC) där Matua vann över samtliga Nya Zeeländska vinhus. Idag är Greg Rowdon chefsvinmakare på Matua men Bill Spence fortsätter att besöka vinhuset och reser jorden runt för att sprida ordet om Matua. Matua är medlem i ”Sustainable Winegrowing New Zealand” vilket säkerställer en miljömedveten produktion från vingård till färdig produkt.

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2016

En klassisk Marlborough Sauvignon Blanc som frestar med dofter av tropisk frukt som grillad ananas och passionsfrukt. Gommen bjuds på friska smaker av mogen citrus och svartvinbärsblad med inslag av färsk basilika. Passar utmärkt som uppfriskande aperitif, till rätter på fisk och skaldjur eller till ostbrickan. Vinet kommer i en smart och elegant 1500 ml Bag-in-Box. Vinet finns tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment fr.o.m. 1/6 2017.

Alkohol: 13% | Artikelnr: 79390 | Pris: 189 kr | Förpackning: 1500 ml Bag-in-box

*Matua Marlborough Sauvignon Blanc har bland annat tilldelats nedanstående utmärkelser:

Årgång 2015

Gold Medal- 2016 China Wine Spirits Awards

Årgång 2014

Gold Medal- 2015 Royal Easter Wine Show

Gold Medal- 2015 New York World Wine Spirits Competition

Gold Medal- 2014 China Wine Spirits Awards

Årgång 2013

Gold Medal- 2013 New Zealand International Wine Show

Gold Medal- 2013 Hong Kong International Wine Spirit