Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Silver till Sverige i Bocuse d’Or – Danmark vann & Norge tog bronset

Silver till Sverige i Bocuse d’Or – Danmark vann & Norge tog bronset

av Boxtoppen januari 31, 2019
januari 31, 2019
290

Sebastian Gibrand och hans team kvalade in till den stora VM-finalen i Lyon med en silvermedalj från Bocuse d’Or Europe i Turin förra året. Trots skyhöga förväntningar lyckades de ta hem den prestigefyllda medaljen. 

– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt. Jag kan inte nog tacka Svenska Bocuse d’Or Akademien, Gastronomi Sverige och hela det oerhört dedikerade svenska teamet, säger en omtumlad Sebastian Gibrand. 

Sebastian Gibrand har en övertygelse i sin matlagning att de godaste smakerna kommer fram när han vågar vara innovativ i sina val och litar på sin intuition. Han sticker också ut i sina presentationer där inspirationen ofta kommer från arkitektur och design. Inför världsfinalen i Lyon valde han att hylla Nobelpriset och pristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och banbrytande arbete. Och med dem i åtanke förberedde hans sitt livs måltid. 

Tävlingsrätterna 

Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt. 

De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Rätterna och teamen bedöms på smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner. 

Under kvällen i Lyon delades dessutom pris ut till bästa commis/assisten. Priset gick i år till Danmark. Bästa tallrikspresentation gick till Frankrike och bästa fatpresentation till Finland. 

Med tanke på att två av tre placeringar i 2017 års Bocuse d’Or också gick till Skandinavien så kan väl norra Europa knappast få ett bättre betyg på vart vår restaurangscen befinner sig i hierarkin globalt sett.

Grattis Skandinavien!

kocklyonvm
Tidigare artiklar
Chile con Carne – en god nyhet bland boxvinerna
Nästa artikel
Nyhet från Perfect day: rosa bubblor

LIKNANDE ARTIKLAR

Ny årgång av ekologiska Nerello Mascalese från Cantine...

Alkoholfri rosé på burk från Sydafrika

Planteray Mojito – en exklusiv twist på den...

Fontanafredda Alta Langa 2020 åter på hyllan

Pokerkväll hemma – så skapar man äkta casinokänsla...

Galitos 2023

nu även på 1,5 liters box – Viva...

Nu lanseras Isolabella Limoncello i Sverige

Nyhet – ”Bastarden” från Bordeaux

Lemon Spritz – för varma sommardagar

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Ny årgång av ekologiska Nerello Mascalese från Cantine Nicosia

  • Alkoholfri rosé på burk från Sydafrika

  • Planteray Mojito – en exklusiv twist på den klassiska favoriten

  • Fontanafredda Alta Langa 2020 åter på hyllan

  • Pokerkväll hemma – så skapar man äkta casinokänsla med vänner

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Riesling for you and me

    maj 14, 2025
  • 2

    Efter vinsuccén lanserar Leif GW Persson nu GW:s VITA

    november 26, 2018
  • 3

    nu även på 1,5 liters box – Viva Valentina Sangiovese

    maj 14, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Tareq Taylor lanserar Riesling

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör

Nytt alkoholfritt vin från Leitz – Eins...