Silver till Sverige i Bocuse d’Or – Danmark vann & Norge tog bronset

Ikväll har kock-VM avgjorts och Sverige knep silvermedaljen i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or. Det blev återigen nordiskt i topp då Sverige tog silvret med en minimal marginal till segrande Danmark. Bronset gick till Norge. Det svenska teamet bestod av Sebastian Gibrand, coach Tommy Myllymäki, assistent/commis Gustav Leonhardt och Henrik Norström, President.


Sebastian Gibrand och hans team kvalade in till den stora VM-finalen i Lyon med en silvermedalj från Bocuse d’Or Europe i Turin förra året. Trots skyhöga förväntningar lyckades de ta hem den prestigefyllda medaljen. 

– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt. Jag kan inte nog tacka Svenska Bocuse d’Or Akademien, Gastronomi Sverige och hela det oerhört dedikerade svenska teamet, säger en omtumlad Sebastian Gibrand. 

Sebastian Gibrand har en övertygelse i sin matlagning att de godaste smakerna kommer fram när han vågar vara innovativ i sina val och litar på sin intuition. Han sticker också ut i sina presentationer där inspirationen ofta kommer från arkitektur och design. Inför världsfinalen i Lyon valde han att hylla Nobelpriset och pristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och banbrytande arbete. Och med dem i åtanke förberedde hans sitt livs måltid. 

Tävlingsrätterna 

Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt. 

De båda rätterna som ledde till medaljen tillagades på 5 timmar och 35 minuter och presenterades för en jury om 12 personer för respektive rätt. Rätterna och teamen bedöms på smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner. 

Under kvällen i Lyon delades dessutom pris ut till bästa commis/assisten. Priset gick i år till Danmark. Bästa tallrikspresentation gick till Frankrike och bästa fatpresentation till Finland. 

Med tanke på att två av tre placeringar i 2017 års Bocuse d’Or också gick till Skandinavien så kan väl norra Europa knappast få ett bättre betyg på vart vår restaurangscen befinner sig i hierarkin globalt sett.

Grattis Skandinavien!