Villa Garros i ny toppårgång

François Lurton är uppvuxen i Bordeaux där pappa André med sina utsökta slottsviner lärde honom vinmakandets grunder. Men det här vinet är en hyllning till mamma, vars släkt av tradition vimlat av arkitekter. Garros var mammans flicknamn och det var hennes far, François morfar, som ritade byggnaden Villa Garros som fått ge namn åt vinet.

Sauvignon Blanc är en druva som är lätt att älska, särskilt när den hanteras mästerligt som i det här vinet. Årgången 2014 bjöd på en härlig indiansommar i Bordeauxdistriktet Entre-deux-Mers som gav fullmogna druvor packade med smak där balansen mellan druvsaftens syra och sötma var helt perfekt. Skörden ägde rum nattetid för att maximera druvornas fräschör. En tredjedel av druvorna fick jäsa på franska ekfat för att ge vinet mer kropp och fyllighet, resten i temperaturkontrollerade ståltankar för att understryka den friska fruktigheten. Det färdiga vinet har vilat på sin jästfällning i stora ekliggare före buteljeringen.

Villa Garros 2014 har alla de rätta inslagen man förväntar sig av en riktigt bra Sauvignon Blanc. I doften finns citrus, svart vinbärsblad och krusbär. Smaken är torr, frisk och fruktig med förnämligt balanserad syra och inslag av krusbär, citrus och nässlor. Njut av Villa Garros som aperitif eller servera det till rätter av fisk eller skaldjur. Och missa inte den oslagbara kombinationen Sauvignon Blanc + getost!

Nr 4184 Villa Garros Sauvigon 2014, 75 cl, 91 kronor