Ingredienser
100 gr kallrökt lax (vi använde Korshags)
Bruschetta (vi använder Zeta Bruschetta Naturel), cirka 10
1 dl lätt crème fraiche
0,5 matskedar skånsk senap
0,5 tsk flytande honung
Salt/peppar
Färsk dill
Så här gör du
Blanda crème fraiche med senap, en knippa finhackad dill, honung, salt och peppar. Skär laxen i mindre bitar och fördela på bruschettan. Toppa med crème fraiche och garnera med dill.
Vin
2020 Relax Riesling, Schmitt Söhne, Rheinhessen, Tyskland
Art.nr. 7230, 750 ml, 8,5%, 69 kr, 4/5 p
Här möts vi av en rättfram doft där rieslingkaraktären drar åt det stenfruktiga hållet med tydlig örtighet, ungdomlig livlighet och ett stänk vinbärsblad samt citrus. Smaken har en kittlande fruktsyra vilket matchar den halvtorra smakprofilen och vinet är läskande i sin stil samtidigt som det har syrliga äpplen och citrus i avslutet. Lätt att gilla helt enkelt men inte utan karaktär.
Matchningen
Riesling med sötma och kallrökt lax är en väl beprövad matchning och med vår sås därtill som har en viss likhet med gravlaxsås så blir det hela bara än mer lyckat, inte minst sältan möter vinets naturliga sötma.