AKTUELLT:
Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!
100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk
Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien
To The Nines – högt betyg till spännande...
En god jul från Tegnér & Son
Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...
Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...
Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...
POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...
Blossa 2023 – här är årets smak
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / General Tso’s Chicken & svalkande sydafrikanskt vitt skapar habegär!

General Tso’s Chicken & svalkande sydafrikanskt vitt skapar habegär!

av Boxtoppen februari 19, 2021
februari 19, 2021
130

General Tso’s Chicken – recept

Ingredienser 4 personer

Kycklingen
800 gram lårkycklingfilé, vi valde Bjäre Fågel
1 salladslök
1 tsk strösocker
2 vitlöksklyftor
Drygt 1/2 dl soja
majsolja
Ca 2 dl majsstärkelse

Såsen
Drygt 1/2 dl vatten + ett par msk till stärkelsen
2-3 tsk majsstärkelse
1 tsk majsolja
1-2 tsk chiliflingor
1/2 dl soja
3 tsk vinäger, vi använde risvinäger men vanlig vit fungerar
2 tsk jordgubbssylt
1 tsk strösocker

Tillbehör
Lättkokt krispig broccoli, ris

Så här gör du

Börja med att dela kycklingen i mindre bitar, ca fem cm långa och två-tre cm breda. I en bunke rör du ihop finhackad soja, salladslök, socker och vitlök som du mosat ut med knivbladet. Lägg i kycklingen, rör runt och låt gärna stå ett tag, cirka en timme. Vill du kan du även låta den ligga i en påse över natten för att verkligen sätta sig.

Såsen. Rör samman majsstärkelse med ett par matskedar vatten. Ställ åt sidan. Hetta upp oljan och när den är varm så lägger du i chilin som får fräsa med ett tag och locka fram hettan. Tillsätt soja, vinäger, sylt, socker och övriga vattnet. Låt puttra samman en stund innan du adderar stärkelsen och låter såsen bli lagom trög.

Ta ut kycklingen och lägg på hushållspapper så det mest omedelbara vätskan försvinner. Rulla i majsstärkelsen som du lagt upp på en tallrik. Hetta upp majsolja i en mindre stekpanna. Se till att ha tre-fyra centimeter olja i den. När oljan är runt 175 C så börjar du fritera kycklingen. Lägg inte i för mycket åt gången för då sänker du lätt temperaturen. Fritera i tre-fem minuter och vänd ett par gånger. Du kan hålla kycklingen varm i ugnen medan du fortsätter med övriga.

Passa även på att koka riset samtidigt och broccolibuketterna som du låter vara krispiga.

När all kyckling är friterad så vänder du ner den i såsen och rör om. Lägg upp på ett fat med broccoli runt omkring och servera ris till. Det är även gott med lite finskivad salladslök på toppen samt sesamfrön.

Vin

2020 Foot of Africa Grande Reserve

art.nr. 2661, 3000 ml, 13,5%, 229 kr, 4,5/5 p

Ny årgång av ytterst pålitliga Foot of Africa från Kleine Zalze och som med bravur följer upp den utmärkta 2019. Här är det triss i klassiska druvsorter (chenin blanc, chardonnay & sauvignon blanc) där det gulfruktiga och tropiska tar täten, uppbackat av vegetala inslag och trädgårdsgrönska från sauvignon blanc. Ungdomlig och pigg smakprofil med persika, ananas och passionsfrukt gör vinet generöst i sitt anslag men citrus och en skön helt torr känsla (3 g socker/l) stramar upp i det rätt långa avslutet. En utmärkt box!

Vin & Mat
Mötet mellan hetta, sötma och sälta är fenomenalt i rätten och när du adderar den krispiga känslan från den saftiga kycklingen så är vi rätt säkra på att du kommer smälta! Smakrikedomen är suverän och precis när det börjar hetta till i gommen så svalkar vi oss med vinet vars rika och ungdomliga fruktighet lägger sig som balsam i gommen och säkrar dessutom helhetskänslan av fräschör. Foot of Africa är som gjort för denna klassiska rätt!

generalkinamat
Tidigare artiklar
Santedame – ekologisk Chianti Classico från världskända Ruffino!
Nästa artikel
Inspiration: Plátanos fritos, mangosalsa & den syndigt goda Små Bubbles!

LIKNANDE ARTIKLAR

Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!

100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

To The Nines – högt betyg till spännande...

En god jul från Tegnér & Son

Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...

Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...

Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...

POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...

Blossa 2023 – här är årets smak

FLER RECEPT

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

  • Lamminnerfilé, primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

ARTIKLAR

  • 100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

  • En god jul från Tegnér & Son

  • Trots skenande priser – svenskar slänger mat för nära 800 kr varje månad

  • Blossa 2023 – här är årets smak

  • Karins Veranda – en nyhet

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2023.

Populär läsning just nu

  • 1

    Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

    september 20, 2023
  • 2

    To The Nines – högt betyg till spännande rödvinsnyhet från en av Portugals främsta!

    september 19, 2023
  • 3

    100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

    september 21, 2023

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Efter den stora succén kommer nu uppföljaren...

Kein Name – ny vinserie med svalklimatsviner...

Janåke, Grundare av janake wine group, berättar...