Castaño Organic Monastrell 2016 – ekologisk nyhet från Yecla

Den 1 december berikas Systembolagets sortiment med ett ekologiskt och veganskt vin från ett bortglömt hörn av Spanien. Castaño Organic Monastrell 2016 lanseras då på en 3-liters box för 199 kronor i samtliga av Systembolagets butiker.

Yecla ligger på 550 till 800 meters höjd och har ett mycket torrt och varmt klimat, med heta somrar och bara 300 mm regn under höst och vinter. Det är med andra ord ett perfekt klimat för druvan monastrell, som mognar sent och är känslig för mjöldagg. Inget av detta är ett problem i området. Yecla var till nyligen ett bortglömt hörn av Spanien. De senaste åren har vinvärlden börjat upptäcka denna region och druvan monastrell.

Daniel Castaño, exportansvarig, säger om Castaño Organic Monastrell 2016
”Ett koncentrerat och mycket smakrikt vin från en strålande årgång. Vi är mycket glada över att ha blivit utvalda av Systembolaget i hård konkurrens med 73 andra viner. Det bekräftar det hårda arbete vi lagt ner på att ta fram smakrika, fylliga men också lättillgängliga ekologiska viner.”

Castaño Organic Monastrell 2016
Lanseras 1 december i Systembolagets ordinarie sortiment
Artikelnummer: 2050–08
Pris: 199 kronor
Alkoholhalt: 14%
Sockerhalt: 4,5 g/liter
Övrigt: Vinet är veganskt, producerat helt utan användande av animaliska produkter

Familia Castaño, som började i liten skala på 1950-talet är idag den ledande producenten i Yecla, både avseende kvalitet och kvantitet.