Aktuella lanseringar på Systembolaget 2 mars 2015 – Många lanseringar och många lanseringsdagar i mars

Den 2 mars, 6 mars, 12 mars, 20 mars respektive 26 mars lanseras nya viner på Systembolaget. Redan idag den 2 mars lanseras drycker i strategiska sortimentet och dessutom hittar vi 47 viner som flyttar över från beställningssortimentet till det ordinarie sortimentet.


Av:Per Bill

905397 Yalumba

Nyheter i ordinarie sortiment

Fyra gånger per år sker lanseringar i ordinarie sortimentet. Totalt rör det sig om cirka 300 produkter som lanseras i ett stort antal butiker. Samtliga produkter finns dessutom att beställa om er lokala systembutik inte skulle ha produkten i fråga. Nyheterna i det ordinarie sortimentet är mycket viktiga för alla importörer som levererar vin till Systembolaget, för det är genom att sälja bra i samband med dessa lanseringar som man kan kvalificera sig för en ordinarie plats i Systembolaget sortiment. Priserna på strategiska lanseringar är därför ofta mycket attraktiva för kunderna.

Mina fem favoriter bland de strategiska nyheterna i mars är:
• 2014 Yalumba Organic Viognier från Yalumba
• 2014 Classic Collection Chenin Blanc Chardonnay Sauvignon från KWV
• 2013 Château Avernus från Gérard Bertrand
• 2013 Cecchi Sangiovese från Cecchi samt
• 2013 Rosemount Little Berry GSM från Rosemount Estate.

Lokalt och småskaligt sortiment
Sedan 1 september 2014 finns också ett sortiment för lokalt producerad öl, vin och sprit.
Kundernas intresse och efterfrågan på dessa varor har ökat och Systembolaget har lyssnat. Hittills är det mest öl och sprit, men i februari fanns också ett par svenska viner. Lanseringen som sker idag innehåller inga viner.

Viner som kvalat in på Systembolagets fasta sortiment via beställningssortimentet
Idag den 2 mars flyttar lite i skymundan också 47 viner från beställningssortimentet in i det ordinarie sortimentet. Skälet för detta är att dessa viner sålt bra i sina respektive kategorier i beställningssortimentet. Denna typ av uppflyttning har varit möjlig under flera år, men problemet var att de uppflyttade vinerna hamnade i ingenmansland T9, en kategori där man inte kunde vara säker på att en enda butik skulle ta in vinerna. Numera innebär en uppflyttning att vinet med automatik får försäljning i ett antal butiker. Hur många butiker och vilka butiker beror på vinets kategori och hur bra det sålt i beställningssortimentet.

Mina fem favoriter bland vinerna som kvalat in i ordinarie sortiment via beställningssortimentet är:

• 2008 Brunello di Montalcino Poggio Nero från Mare Magnum
• 2013 Vieilles Vignes från Château Prat-Majou-Gay
• 2013 Côtes-du-Rhône Saint-Esprit från Delas
• 2013 Langhe Nebbiolo från Produttori del Barbaresco samt
• 2010 Borgogno Langhe Rosso från Giacomo Borgogno

Utöver ovan nämnda lanseringar är mars också en månad när leverantörerna till Systembolaget får justera sina priser. Många viner går tillbaka ett par kronor i pris d.v.s. man kompenserar för den skattehöjning som skedde 1 januari. Med andra ord många viner går ned i pris med två kronor från t.ex. 101 kronor till 99 kronor.

En prisändring sticker dock ut för att det är en dryg halvering av priset och dessutom till ett riktigt bra vin. Vinet är 2011 Delinea 300 Pinot Noir från Sokol Blosser Winery som går från 101 kronor till 49 kronor i pris. Att hitta bra, druvtypisk pinot noir från USA till priset 49 kronor per flaska är sensationellt och de cirka 3000 flaskorna kommer troligen sälja slut på några timmar så skynda er att beställ