Faustino och tapas

Varumärket Faustino grundades redan år 1861 och har idag blivit ett närmast ikoniskt varumärke i vinvärlden. För att tillgodose sin trogna skara fans så har Faustino valt att utöka sitt produktsortiment genom att lansera ett boxvin med världspremiär i Sverige. Vinet är gjort på 85 % tempranillodruvor som lagrats i fem månader på amerikanska ekfat och 15 % merlotdruvor som lagrats i ett år på amerikanska ekfat.


box-faustinoFaustino är en box fylld med spansk hetta. Vinet bjuder på generöst med frukt och lena tanniner. Fungerar bra som sällskapsvin men är också ett utmärkt komplement till rätter från det spanska köket. Till tapaskvällen är Faustino ett perfekt dryckesalternativ.

Tapas är egentligen ett samlingsnamn för smårätter som ursprungligen kommer från Andalusien, i den södra delen av Spanien. Namnet kommer från början från ordet tapar, som kan översättas med ”att täcka över”, som i att lägga på ett lock. Tapas var från början just tilltugg, dvs. smårätter, som man äter till drinken. Numera har Tapas blivit ett eget sätt att äta.

Erik Gustavsson är stjärnkocken som tävlat i Årets Kock och arbetat på några av de mest prestigefyllda restaurangerna i Sverige. Erik har tillsammans med Faustino tagit fram fyra stycken recept på ljuvliga tapas, speciellt framtagna för att passa ihop med smakerna i boxvinet Faustino Tempranillo.

”Enkla, goda och lättlagade tapas som är perfekta som tilltugg, fredagsmys och festmat. Här är recepten för en lyckad bjudning i sann spansk anda” – Erik Gustavsson.

Faustino Tempranillo finns nu att beställa i Systembolagets beställningssortiment.

Namn: Faustino Tempranillo

Artikelnummer: 75716 / Pris: 199 kr / Alkoholhalt: 13 % / Druvor: Tempranillo 85 %, Merlot 15 %

Tapasrecept

Chorizodikräm med soltorkade tomater och tapenade:
1st chorizokorv (spansk)
2msk philadelfia
2msk färdig tapenade
2st soltorkade tomater
Salt
Svartpeppar
Vinäger

1. Börja med att tärna ner chorizon i små tärningar. Hacka sedan över de soltorkade tomaterna och blanda samman alla andra ingredienser i en skål och smaka upp med salt, peppar och någon droppe vinäger. Perfekt röra till att lägga på sina pintxos. Eller ha som dipp till massa goda grönsaker.

Rostade padrones med rökig, chunky paprikaröra:
200g padrones (kryddig grön chilifrukt)
4 msk neutral olja
Rikligt med havssalt

Paprikaröra:
2 st rostade paprikor(finns färdiga att köpa)
1/2 msk pimentopulver
1 dl majonnäs (Hellmans)
2 msk citronjuice
Salt
Svartpeppar

1. Börja med att tärna ner paprika och lägg i en bunke. Blanda sedan i resten av ingredienserna och smaka av med salt, peppar och citron. 2. Stek dina padrones på hög värme i stekpannan tillsammans med oljan tills de har fått rejält med färg. Krydda sedan rikligt med havssalt.

Sötpotatiscroquetter:

Smet:
1 st sötpotatis
2-3 msk majsmjöl
2 msk citronjuice
1 äggula
Salt
Svartpeppar

Panering:
2 dl Majsmjöl
3 st Ägg
2 dl Ströbröd
1 flaska Frityrolja (till fritering av croquetterna)

Citronaioli:
1 dl Hellmans majonnäs
1 st finriven vitlöksklyfta
2-3 msk citronjuice
Salt
Svartpeppar

1. Börja med att koka sötpotatisen halvklar (med lite kärna kvar). Låt den sedan svalna några minuter. Riv den på grova sidan på rivjärnet. Blanda i majsmjöl, citronjuice, äggula, salt och peppar. Låt sedan smeten sätta sig i kylen i en halvtimme innan ni rullar dem till små bollar. 2. När ni har rullat dem till små bollar så dubbelpanerar ni dem i först majsmjöl, sedan hela ägg och sist ströbröd. Ställ in i kylen. 3. Blanda alla ingredienser till citronaiolin i en liten skål och smaka upp med salt och peppar. 4. Hetta upp frityroljan till 160 grader i en kastrull. Väldigt bra om ni använder en termometer om ni är ovana att fritera. Fritera sedan croquetterna tills de blivit frasiga och gyllenbruna, lägg på ett papper och salta direkt. Ät dessa härliga croquetter med citronaiolin.

Friterade stora gröna oliver fyllda med manchegoost:
Stora gröna oliver utan kärnor (3-4st per/person)
1 bit manchegoost (50g)
1 dl vetemjöl
3 st ägg
1 dl pankosmulor(asiatiska brödsmulor)
1 flaska Frityrolja (för fritering av oliverna)

1. Börja med att riva manchegon och fyll oliverna med osten. 2. Dubbelpanera oliverna först i mjölet, sedan äggen och sist pankosmulorna. 3. Hetta upp frityroljan till 160 grader. Väldigt bra om ni har en termometer om ni är ovana att fritera. Fritera oliverna tills dem är frasiga och gyllenbruna. Ta upp dem och lägg på ett hushållspapper. Ni behöver inte salta dessa eftersom oliverna och osten är naturligt salta.