AKTUELLT:
Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!
100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk
Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien
To The Nines – högt betyg till spännande...
En god jul från Tegnér & Son
Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...
Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...
Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...
POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...
Blossa 2023 – här är årets smak
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Faustino och tapas

Faustino och tapas

av Boxtoppen mars 13, 2015
mars 13, 2015
151

box-faustinoFaustino är en box fylld med spansk hetta. Vinet bjuder på generöst med frukt och lena tanniner. Fungerar bra som sällskapsvin men är också ett utmärkt komplement till rätter från det spanska köket. Till tapaskvällen är Faustino ett perfekt dryckesalternativ.

Tapas är egentligen ett samlingsnamn för smårätter som ursprungligen kommer från Andalusien, i den södra delen av Spanien. Namnet kommer från början från ordet tapar, som kan översättas med ”att täcka över”, som i att lägga på ett lock. Tapas var från början just tilltugg, dvs. smårätter, som man äter till drinken. Numera har Tapas blivit ett eget sätt att äta.

Erik Gustavsson är stjärnkocken som tävlat i Årets Kock och arbetat på några av de mest prestigefyllda restaurangerna i Sverige. Erik har tillsammans med Faustino tagit fram fyra stycken recept på ljuvliga tapas, speciellt framtagna för att passa ihop med smakerna i boxvinet Faustino Tempranillo.

”Enkla, goda och lättlagade tapas som är perfekta som tilltugg, fredagsmys och festmat. Här är recepten för en lyckad bjudning i sann spansk anda” – Erik Gustavsson.

Faustino Tempranillo finns nu att beställa i Systembolagets beställningssortiment.

Namn: Faustino Tempranillo

Artikelnummer: 75716 / Pris: 199 kr / Alkoholhalt: 13 % / Druvor: Tempranillo 85 %, Merlot 15 %

Tapasrecept

Chorizodikräm med soltorkade tomater och tapenade:
1st chorizokorv (spansk)
2msk philadelfia
2msk färdig tapenade
2st soltorkade tomater
Salt
Svartpeppar
Vinäger

1. Börja med att tärna ner chorizon i små tärningar. Hacka sedan över de soltorkade tomaterna och blanda samman alla andra ingredienser i en skål och smaka upp med salt, peppar och någon droppe vinäger. Perfekt röra till att lägga på sina pintxos. Eller ha som dipp till massa goda grönsaker.

Rostade padrones med rökig, chunky paprikaröra:
200g padrones (kryddig grön chilifrukt)
4 msk neutral olja
Rikligt med havssalt

Paprikaröra:
2 st rostade paprikor(finns färdiga att köpa)
1/2 msk pimentopulver
1 dl majonnäs (Hellmans)
2 msk citronjuice
Salt
Svartpeppar

1. Börja med att tärna ner paprika och lägg i en bunke. Blanda sedan i resten av ingredienserna och smaka av med salt, peppar och citron. 2. Stek dina padrones på hög värme i stekpannan tillsammans med oljan tills de har fått rejält med färg. Krydda sedan rikligt med havssalt.

Sötpotatiscroquetter:

Smet:
1 st sötpotatis
2-3 msk majsmjöl
2 msk citronjuice
1 äggula
Salt
Svartpeppar

Panering:
2 dl Majsmjöl
3 st Ägg
2 dl Ströbröd
1 flaska Frityrolja (till fritering av croquetterna)

Citronaioli:
1 dl Hellmans majonnäs
1 st finriven vitlöksklyfta
2-3 msk citronjuice
Salt
Svartpeppar

1. Börja med att koka sötpotatisen halvklar (med lite kärna kvar). Låt den sedan svalna några minuter. Riv den på grova sidan på rivjärnet. Blanda i majsmjöl, citronjuice, äggula, salt och peppar. Låt sedan smeten sätta sig i kylen i en halvtimme innan ni rullar dem till små bollar. 2. När ni har rullat dem till små bollar så dubbelpanerar ni dem i först majsmjöl, sedan hela ägg och sist ströbröd. Ställ in i kylen. 3. Blanda alla ingredienser till citronaiolin i en liten skål och smaka upp med salt och peppar. 4. Hetta upp frityroljan till 160 grader i en kastrull. Väldigt bra om ni använder en termometer om ni är ovana att fritera. Fritera sedan croquetterna tills de blivit frasiga och gyllenbruna, lägg på ett papper och salta direkt. Ät dessa härliga croquetter med citronaiolin.

Friterade stora gröna oliver fyllda med manchegoost:
Stora gröna oliver utan kärnor (3-4st per/person)
1 bit manchegoost (50g)
1 dl vetemjöl
3 st ägg
1 dl pankosmulor(asiatiska brödsmulor)
1 flaska Frityrolja (för fritering av oliverna)

1. Börja med att riva manchegon och fyll oliverna med osten. 2. Dubbelpanera oliverna först i mjölet, sedan äggen och sist pankosmulorna. 3. Hetta upp frityroljan till 160 grader. Väldigt bra om ni har en termometer om ni är ovana att fritera. Fritera oliverna tills dem är frasiga och gyllenbruna. Ta upp dem och lägg på ett hushållspapper. Ni behöver inte salta dessa eftersom oliverna och osten är naturligt salta.

Tidigare artiklar
2014 KWV Classic Collection Chenin Blanc Chardonnay Sauvignon Blanc
Nästa artikel
Uppdaterad lista: vita boxar över 250 kr

LIKNANDE ARTIKLAR

100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

En god jul från Tegnér & Son

Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...

Blossa 2023 – här är årets smak

Karins Veranda – en nyhet

Relax Rieseling lanseras på magnumflaska 11 september

Sämre tider påverkar våra köpvanor

Nå årgång på fasta hyllan – LealeTerre Siciliane...

MASIA Cava Reserva Brut

Rio Maggio – Fast lansering i samtliga systembolagets...

FLER RECEPT

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

  • Lamminnerfilé, primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

ARTIKLAR

  • 100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

  • En god jul från Tegnér & Son

  • Trots skenande priser – svenskar slänger mat för nära 800 kr varje månad

  • Blossa 2023 – här är årets smak

  • Karins Veranda – en nyhet

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2023.

Populär läsning just nu

  • 1

    Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

    september 20, 2023
  • 2

    To The Nines – högt betyg till spännande rödvinsnyhet från en av Portugals främsta!

    september 19, 2023
  • 3

    Les Sorts Serra Catalana tar boxvinet till nästa nivå!

    juni 30, 2023

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Tareq Taylor åter i Kristianstadstrakten

Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget...

No. 1 Old Caribbean Dark Spiced –...