Brinken Bakar lär oss använda bubbel både i och till bakverk

Influencern och bakboksförfattaren Emma Brink Rask, även kallad Brinken Bakar, har i samarbete med Henkell Freixenet Sverige tagit fram smakrika recept med Freixenet Asti DOCG som unik ingrediens. Ett samarbete som visar på det mousserade vinets mångsidighet och hur det kan användas både i och till bakverk.


Freixenet Asti DOCG är ett friskt mousserande vin från norra Italien. I samarbete med Henkell Freixenet Sverige har Emma Brink Rask tagit fram chokladbrownies där mjölkchokladtryffel, kanderade hasselnötter och havssalt möter det friska och söta i bubblet.

 • Jag har valt att matcha Freixenet Asti DOCG med chokladiga brownies. Upplevelsen blir en kombination av kallt, bubbligt, sött, krämigt, knastrigt, karamelligt och salt. Jag upplever att sötman och bubblorna i vinet gör bakverken något mindre söta. En perfekt kombination som ger en välbalanserad och härlig smak, säger Emma Brink Rask.

Freixenet Asti DOCG fungerar även ihop med måltider. Till allt ifrån charkuterier, kryddstarka ostar och en variation av olika maträtter. Freixenet Asti DOCG är dessutom vegan certifierad, vilket öppnar upp för en ännu större målgrupp.

Recept

Chokladbrownie med mjölkchokladtryffel och kanderade hasselnötter

ca 8 brownies

Chokladbrownies
80 g smör
80 g mörk choklad
100 g socker (drygt 1 dl)
2 ägg
30 g vetemjöl (1/2 dl)

Mjölkchokladtryffel
125 g grädde (1 1/4 dl)
25 g glykos
50 g mörk choklad
75 g mjölkchoklad
20 g smör
Flingsalt

Kanderade hasselnötter
90 g strösocker (1 dl)
15 g smör
50 g hasselnötter utan skal
Flingsalt

Chokladbrownies

 1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och klä en form, 10×20 cm, ex en limpform.
 2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och smält den med smöret. Tag av kastrullen från värmen och rör ner sockret.
 3. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda till sist i vetemjölet. Häll smeten i formen och grädda i ca 16–18 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall. Dela den sedan i 8 lika stora delar.

Mjölkchokladtryffel

 1. Koka upp grädde och glykos i en liten kastrull.
 2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll över den kokande vätskan. Låt stå i någon minut och mixa sedan med stavmixer. Tillsätt smöret och saltet och mixa i någon minut.
 3. Låt tryffeln stå framme i rumstemperatur över natten tills den har en krämig konsistens.

Kanderade hasselnötter

 1. Häll sockret i en tjockbottnad panna och smält till gyllenbrunt.
  2. Rör ner smör, nötter och salt. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt stelna. Hacka sedan grovt.
  3. Bred ut tryffeln på varje brownie och strö över grovt hackade nötter.

Servera till Freixenet Asti!