CHILL OUT utökar sin European Collection

CHILL OUT fortsätter sin upptäcktsfärd bland europeiska vindestinationer. Denna gång pekar kompassen mot regionen Apulien på den italienska klacken. Resultatet: CHILL OUT Rosso Puglia Organic.


Druvblandningen till CHILL OUT Rosso Puglia Organic kommer från hjärtat av Apulien med lokala druvsorter, bland annat Nero di Troia. Vinet har lagrats på ekfat under tre månader.

– Det bästa med vintern är långkoken och vårt nya rödvin passar verkligen utmärkt till säsongens grytor. Prova gärna vinet till en klassisk italiensk pasta bolognese eller en mustig ragu med pappardelle, för den som kanske vill testa något nytt. Lika fint passar vinet till hårdostarna på charkbrickan, till exempel en parmesanost eller en Caciocavallo, vilken också kommer från regionen. Oavsett hur du väljer att njuta av vårt italienska rödvin, hoppas vi att det ska bjuda på en värmande känsla när vintermörkret kryper sig på, säger Anna Bastin Löwgren, Wine & Portfolio Development för CHILL OUT.

 

Den italienska regionen Apulien sätter sin prägel på vinet med sitt unika medelhavsklimat. Den kalkrika jorden intill de närliggande bergen i kombination med medelhavsvärmen och den svalkande havsbrisen från Adriatiska havet, skapar mycket gynnsamma förhållanden för druvodling. Bland de stora röda vindruvorna som odlas i regionen hittar vi Primitivo (Zinfandel), Sangiovese, Negroamaro, Nero di Troia, Bombino Nero och Montepulciano.

– Italien är ett av världens största vinländer och ett älskat resmål av många svenskar. Därför är det också helt naturligt för oss på CHILL OUT att utforska landet för vår europeiska vinkollektion. Apuliens långa kustlinje, vackra stränder och unika mat- och dryckeskultur gjorde att vi direkt fastnade för området. Förutom sin druvodling stoltserar man även med sin lokala produktion av olivolja. För att inte glömma Apuliens alldeles egna snäckskalsformade pastasort – Orecchiette, säger Anna Bastin Löwgren.

Nya CHILL OUT Rosso Puglia Organic årgång 2020 är IGT-klassat, vilket innebär att vinet får bära den geografiska namnbeteckningen ”Indicazione Geografica Tipica Rosso Puglia” på etiketten. CHILL OUT Rosso Puglia Organic finns i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer: 54458. Pris: 79 kr. Alkoholhalt: 13,5%, 750 ml. Vinet buteljeras i en lättare glasflaska, vilken ger lägre CO2-utsläpp jämfört med en traditionell glasflaska.

* Rosso Puglia Organic ingår i CHILL OUT:s nya serie European Collection tillsammans med den tidigare lanserade Riesling Pfalz Organic. I början av 2022 får vinserien sällskap av ett tredje vin, också det från Italien. 

*Lättare glasflaska: 525 g CO2e/liter, traditionell glasflaska: 675 g CO2e/liter. Källa: ”Update of wine packaging LCA – Final report Alko Oy” utförd av miljökonsultfirman Gaia Consulting på uppdrag av Alko Oy.

Inspiration

PAPARDELLE AL RAGU

4 PORTIONER
4 st hela ägg
4 st äggulor
350 g Tipo ”00” mjöl
50 g Smeilona (mjöl på
durumvete)
600 g högrev
100 g panchetta
3 dl rödvin
1 st gul lök
1 st morot
1 st stjälk blekselleri
2 st vitlöksklyftor
1 st bruk hela tomater
1 l oxfond
2 st lagerblad
25 g smör
Persilja
Salt
Peppar

Receptkreatör: Danger Östlin

RAGU
1. Tärna högreven i 2×2 cm stora kuber och strimla panchettan fint. Skala och finhacka grönsakerna.
2. Bryn därefter köttet ordentligt i omgångar i en gryta med lock. Plocka upp köttet och svetta panchettan i samma gryta i ett par minuter.
3. Tillsätt grönsakerna och stek på medelvärme i fem minuter. Lägg sedan tillbaka köttet och häll över vinet. Koka tills alkoholen har försvunnit (ungefär tre minuter). Tillsätt buljong, tomater, lagerblad och peppar. Koka med lock på medelvärme tills köttet har blivit mört och ramlar sönder. Salta och sjud såsen till hälften. Tillsätt därefter smör och hackad persilja.

PASTA
1. Förbered en ren bänk där du kan hälla mjölet. Gör en vulkan av det och lägg i ägg och äggulor. Vispa in sidorna på vulkanen i ägget tills det inte går längre. Knoda ihop allt tills den blir en slät följsam deg. Täck därefter med plast och låt vila i kylen i minst 30 min.
2. Dela sedan degen i två delar och kör den igenom en pastamaskin på den bredaste inställningen tills den känns len och mjuk. Kör sedan degen genom alla storlekintervaller tills degen är ungefär 1,5 mm tjock. Mjöla lätt, vik ihop och skär i 2,5 cm bredd. Koka slutligen i rikligt med saltat vatten.
3. Garnera gärna rätten med parmesan, persilja, basilika och olja innan servering.
Som alternativ till den hemlagade pastan funkar det utmärkt att använda färsk eller torkad pasta som du köper i valfri livsmedelsbutik.

ORECCHIETTE MED BROCCOLI OCH KIKÄRTOR

4 PORTIONER
500 g babyplommontomater
5 vitlöksklyftor
Olja
Salt
200 g kikärtor
2 tsk torkad oregano
1 nypa chiliflakes
250 g färsk broccoli
4 port orecchiette
ca 1 dl finriven parmesan

Receptkreatör: Linnéa Seidel

ORECCHIETTE SIGNERAD LINNÉA SEIDEL

En lättlagad pasta med pastasås av färska tomater, tillagade direkt i ugnen. Kanske skräms du av att det är fem hela vitlökar i receptet? Ingen fara, när vitlöken bakas hel i ugnen bli smaken inte skarp, utan tvärtom mild med lätt sötma. Till min pastasås serveras orecchiette, även kallad öronpasta.

1. Häll upp tomater och vitlöksklyftor (med skalet på) i en ugnsfast form. Ringla över olja och salt.
2. Ugnsbaka tomaterna i 225°C i cirka 2 min eller tills tomaterna börja spricka och vitlöken mjuknat helt. Pilla bort skalet från vitlöken och mosa vitlöken med tomaterna. Tillsätt kikärtor, oregano och chiliflakes. Ugnsbaka sedan tomatsåsen i cirka 10 min till.
3. Skär broccolin i bitar och koka den mjuk.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
5. Blanda i den kokta pastan i den ugnsbakade tomatsåsen.
6. Häll upp på tallrikar och toppa med broccoli och riven parmesan.