TISDAGSRECEPTET; en härligt ljummen sallad med entrecote och brynt smör

Det här behöver du:

  • Blandad sallad, t.ex. ruccola, babyspenat och machesallad.
  • Salladslök
  • Delikatesstomater alt. Körsbärstomater
  • Sparris
  • Entrecote alt. ryggbiff
  • Butternutpumpa
  • Smör

1. Skala och kärna ur butternutpumpan. Hacka den i små kuber, cirka 1*1 cm och lägg ut dessa på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, salta och peppra och rör sedan om ordentligt och sprid ut kuberna på plåten. Sätt in plåten på 175 grader till dess att pumpan har blivit mjuk och fått lite färg.

2. Skär av de nedersta bitarna på sparrisen och lägg sedan ner sparrisarna hela i en traktörpanna med sjudande vatten i två minuter. När detta är klart skölj sparrisen ordentlig i kallt vatten och låt den sedan vila.

3. Dela tomaterna i halvor eller fjärdedelar och lägg tomaterna på plåten tillsammans med pumporna, när pumporna börjar bli klara. Tomaterna behöver bara några minuter i ugnen.

4. Skölj salladen ordentlig och blanda den i en stor skål tillsammans med finhackad salladslök och sparrisen (delade i 1-2 cm bitar).

5. Stek köttet efter eget önskemål. Vi brukar steka entrecote/ryggbiff någon minut på vardera sida på riktigt hög värme, i en gjutjärnspanna. Du ser att köttet börjar bli färdigt när köttsaften börjar krypa upp. Låt köttet vila i cirka 10 minuter innan du skär upp det.

6. Ta ut plåten med pumpa och tomater och låt dessa vila tillsammans med köttet.

7. Ta en ordentlig bit smör ca 150 gram, lägg i en liten kastrull och sätt på medelhög värme. Smöret skall smälta och sedan skumma. När skumme börjar få färg och smöret börjar dofta nötigt är det färdigt.

8.Ta fram tallrikar och portionera ut salladen, löken och sparrisarna följt av de ljumna pumpabitarna och tomaterna. Toppa med köttet skuret i härliga strimlor och avsluta sedan med att ringla rikligt med brynt smör över salladen!

Rekommenderat vin:  Terra di Brolio från Barone Ricasoli.