Ekologiska och veganska Brochet vinner fler lanseringar i Sverige

Den 1 juni lanseras två ytterligare viner från ekologiska Brochet i Systembolagets fasta sortiment, det mousserande vinet Brochet Blanc de Blancs samt vita vinet Brochet Grenache Blanc. I och med detta har franska Brochet fem viner på Systembolaget och positionerar sig som en av Systembolagets mest framstående vinproducenter. Samtliga viner från Brochet är veganska.


Brochet har på bara några år etablerat sig med fem storsäljande viner på Systembolaget. Bakom framgången ligger ett målinriktat och troget arbete med att skapa högkvalitativa, ekologiska och prisvärda viner. Vinmakaren och ägaren Frédéric Brochet själv är en stor naturvän, pionjär inom ekologisk vinproduktion och dessutom hängiven sitt arbete med att skapa minsta möjliga avtryck på miljön. Vinerna har sedan lanseringen i Sverige fått mycket höga betyg av svenska vinpressen.

Nyheter 1 juni från Brochet

 • BROCHET BLANC DE BLANCS
  Fast sortiment, på hyllan i ca hälften av Systembolagets butiker
  Pris: 99 kr, Nr 7919
  Ett ekologiskt mousserande vin gjort på 100% vita chardonnaydruvor. Ett torrt vin med frisk och ren smak med toner av citrus, rostat bröd, mineraler och gula äpplen. Syran är härligt krispig och eftersmaken är lång. Passar som aperitif och till lättare rätter med tex fisk och skaldjur. Vinet framställs enligt den traditionella metoden, vilket innebär att det sker en andra jäsning på flaska efter alkoholjäsningen på fat. Sedan vilar vinet på sin jästfällning i 10 månader.
 • BROCHET GRENACHE BLANC 
  Fast sortiment (samtliga butiker)
  Pris: 79 kr, Nr 5492
  Ett ekologiskt vitt vin gjort på Grenache Blanc (85%) och Grenache gris (15%). Torrt med fruktig smak med toner av gula äpplen, citrus och gul stenfrukt samt en liten örtighet. Passar till kryddigare lättare rätter, både vegetariska och med fisk och skaldjur. Gärna grillat. Vinets örtighet gör att det fint matchar både asiatiska kryddor med kryddor som chili och koriander. Vinet har kalljästs långsamt för att behålla druvans karaktär. Vinet lagras 4 månader i rostfria ståltankar.

Fler viner på Systembolaget från Brochet

 • BROCHET FACILE SAUVIGNON BLANC
  Fast sortiment (samtliga butiker)
  Pris: 89 kr (box 244 kr), Nr 2267
  Första succélanseringen och en stor favorit. Frisk, fruktig och stringent smak med inslag av Granny Smith-äpplen, färska örter och citrus. Passar till fräscha grönsaksrätter, fisk och skaldjur, fantastiskt till getost. Vinet har legat sex månader på ståltank.
 • BROCHET RESERVE SAUVIGNON BLANC
  Fast sortiment (samtliga butiker)
  Pris: 104 kr Nr 78967
  ”Storgäddan”, en lite lyxigare Sauvignon Blanc med ren och torr smak och intensiva druvaromer. Lång eftersmak fylld med frukttoner av citrus, mango och krusbär. Passar till vegetariska rätter med feta såser samt med fisk, skaldjur och ljusare kötträtter. Vinrankorna är i snitt 46 år gamla, vilket betraktas som ”vielles vignes/old vine”. Vinet har legat sex månader på ståltank. Ett riktigt bra vin för sin peng.
 • BROCHET FACILE SYRAH
  Beställningssortiment
  Pris: 92 kr Nr 78826
  Brochets enda röda vin av 100% syrah. Torr och fruktig smak av björnbär, skogshallon och plommon samt en lång eftersmak som präglas av syrliga röda bär såsom tranbär och lingon. Passar till rätter av lamm, nöt eller lagrade ostar. Vinmakaren själv föredrar syrah till en god grönmögelost.
  Syrah som har odlats på sluttningar vars jordmån är lera eller kalksten. Efter alkoholjäsningen har vinet genomgått ett par veckors malolaktisk jäsning i cementtankar innan buteljering.

Brochet betyder gädda på franska och visst ligger det nära till hands att göra ordvitsar…
”Brochet can swim with any food”
”Brochet får napp i Sverige”…

Mer om Brochet

Brochet är ett varumärke inom det franska vinhuset Ampliedee baserat i Loiredalen. Ampliedee grundades av Frédéric Brochet 1995. Frédéric hade redan som barn ett stort intresse för vin och gjorde egna projekt på familjens lilla vingård. Meningen var att skulle gå en akademisk bana och han utbildade sig till forskare men efter sin doktorsexamen i smak lät han följa sitt hjärta och väckte liv i familjens små vingårdar. I och med detta lade Frédéric grunden till det idag stora vinhuset Ampliedee med en handfull olika varumärken.

Frédéric Brochet är en passionerad vinmakare med stor kunskap och intresse för både natur, vetenskap och vin. Med honom i spetsen ligger företaget i framkant vad gäller utveckling av nya mer miljövänliga metoder i företagandet.