Festens räddare

Druvan Pais levnadshistoria startade i Chile för över 500 år sedan då spanjorerna erövrade kontinenten. Idag finns ungefär 15 000 hektar vingårdar planterade med Pais i Chile, mestadels i halvtorrt kustlandskap, där druvan är en av få som klarar levnadsförhållandena. Men den traditionella hanteringen av druvan, där den användes mest till enkla blandningar med Cabernet höll på att bli dess död eftersom avkastningen blev för liten för de uppemot 8 000 småbönderna som var involverade i produktionen.

2007 startade ett samarbete mellan Miguel Torres Chile, University of Talca och Foundation for Agricultural Innovation med målet att ställa om produktionen så att den genererade högre avkastning och vin av hög kvalitet. Det visade sig att druvan Pais med en lägre alkoholhalt och en naturlig, hög syra svarade mycket väl på förädling genom champagnemetoden. Resultatet blev ett vackert ljusrosa vin med små, livliga bubblor som stannar länge i glaset. Smaken är fräsch med toner av röda bär och citrus och en liten kryddighet.

Torres Santa Digna Estelado Rosé är ekologiskt. 

Finns i Systembolagets fasta sortiment.

Varunummer: 7475

Pris: 95 kr

Santa Digna Estelado Rosé har bland annat blivit utsett till Chiles bästa mousserande vin i en blindprovning bland nära 100 av landets vinerier i tävlingen ”Wines of Chile Awards”. Den välkända vinguiden Deschorchados Uncorked har också utsett vinet till Chiles bästa mousserande och gett det 90 poäng, vilket aldrig delats ut till ett mousserande vin tidigare.