Ny årgång i butik – Governo Rosso ”La Bestia” 2015

Ni kanske har hört talas om att vildsvinen i Toscana har hotat vinskördarna då de har ätit upp och förstört en stor del av vindruvorna i Toscana.

I tidningen Allt om Vin berättade man det att de fyra största vingårdarna inom appellationen Chianti Classico förlorade druvor som motsvarade cirka 130 000 flaskor vin på grund av vildsvinens, rådjurens och dovhjortarnas skadegörelse under året. Bara i Toscana finns det över 400 000 vildsvin och rådjur, nästan fyra gånger så många som genomsnittet i resten av Italien. Oroväckande eller inte, men utöver dessa hot i vingården så finns det så många fler faktorer som kan skada skörden utom producentens kontroll och det är vädrets makter.

Vinåret 2015 i Toscana började med en kall och regnig vinter, sen kom en temperaturmässigt oregelbunden vår därefter följt av en ovanligt varm och torr sommar. Dessa faktorer bidrog till färre vindruvor och mindre vindruvsklasar än normalt främst av druvsorten sangiovese. De svala kvällarna hjälpte till att balansera druvans koncentration och syra. Men i augusti förvärrades situation då flera hagelskurar drog in i över Toscana. Avkastningen för hela regionen blev därmed mycket lägre än vanligt men faktum är, med facit i hand att årgång 2015 från Toscana bjuder på en väldigt fin fruktkoncentration och fyllighet. Ett bra exempel på detta är Governo Rosso ”La Bestia” 2015 som nyligen släppts på Systembolaget.


Governo Rosso ”La Bestia” 2015

Artnr: 72526
Pris: 99 kr
Druvor: Sangiovese, colorino

Karaktär: Djupt mörkröd färg, doften är kryddig med inslag av choklad och solmogna mörka bär. Smaken är kraftigt koncentrerad av solmogna körsbär, kryddor och choklad. Vinet bjuder på en lång fruktsöt och balanserad eftersmak.

Passar till: perfekt till smakrika grillade kötträtter samt vilt, lagrade hårdostar samt vildsvinssalami och feta charkuterier.

Vinet finns i ordinarie sortiment och distribueras i över 430 Systembolagsbutiker runt om Sverige.