Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Från utrotningshotad gris till världens mest eftertraktade prosciutto

Från utrotningshotad gris till världens mest eftertraktade prosciutto

av Boxtoppen augusti 13, 2025
augusti 13, 2025
51

Det är en berättelse om envishet och passion samt hur en uråldrig delikatess nästan gick förlorad för alltid. Nu skriver Bottega Sicilia nästa kapitel när Prosciutto di Suino Nero dei Nebrodi – ”Nebrodis svarta guld” – lanseras i Norden.

Född i hjärtat av Parco dei Nebrodi, Siciliens största naturreservat, kommer denna sällsynta prosciutto från Suino Nero dei Nebrodi, en svart, småväxt och långsamt växande grisras som i århundraden levt fritt bland ekar och kastanjer. Under större delen av 1900-talet var den på väg att försvinna, undanträngd av industrialisering och massproduktion. Räddningen kom genom en handfull envisa uppfödare – i spetsen familjen Agostino, under ledning av Luisa Agostino, även känd som ”Nebrodis drottning”. Idag är Prosciutto di Suino Nero dei Nebrodi en av världens mest eftertraktade lufttorkade skinkor – ofta jämförd med Spaniens bästa jamón ibérico de bellota – och en given del på menyer hos stjärnkockar på Sicilien och Italien.

Ett hantverk utan kompromisser
Tillverkningen sker helt för hand, utan tillsatser. Grisarna betar fritt på ekollon, kastanjer och vilda örter, vilket ger köttet en unik, nötigt söt smak och fin marmorering. Varje skinka mognar långsamt i upp till 36 månader i stenbyggnader där bergsluften formar aromerna.

Hälsa och njutning i samma skiva
Denna prosciutto är inte bara en gastronomisk upplevelse – den har även utsetts av Sapienza-universitetet i Rom till ”Italiens mest hälsosamma charkuteri”. Tack vare grisens unika fettprofil, rik på nyttiga fleromättade fettsyror liknande olivolja, är det en njutning som kan avnjutas med gott samvete.

Prisbelönt och hyllad världen över
Prosciutto di Suino Nero dei Nebrodi bär Slow Food Presidium-status – ett internationellt kvalitetsmärke som garanterar bevarandet av hotade raser och traditionella metoder. Skinkan har belönats gång på gång för sin balans, komplexitet och autenticitet, och Luisa Agostino själv har utsetts till ”Siciliens bästa slaktare”.

Direkt från Sicilien – nu i Norden
Med lanseringen hos Bottega Sicilia får nordiska finsmakare möjlighet att uppleva ett av gastronomins mest exklusiva arv.

Två sätt att uppleva detta gastronomiska världsarv
Prosciutto di Suino Nero dei Nebrodi Riserva Ghiande
Tunt skivad, redo att serveras och upplevas som på Sicilien (150 g). Konsumentpris 599 kr.

The Nebrodi Legacy Box
En lyxig presentlåda bestående av sex produkter från Agostino Salumi: prosciutto (150 g), lardo (280 g), guanciale (300 g), salami (460 g), coppa (290 g) – samtliga från den unika svarta grisrasen – samt provola-ost (330 g). Både prosciutto och provola har Slow Food-presidiumstatus. Perfekt som gåva eller för den som vill uppleva en exklusiv antipasto inspirerad av Nebrodibergen. Konsumentpris 1999 kr.

Produkterna lanseras på www.bottegasicilia.se den 20:e augusti.

Se trailer HÄR

Kort om Bottega Sicilia
Bottega Sicilia är Nordens enda e-handel som uteslutande fokuserar på premiumprodukter från Sicilien. Sortimentet består av småskaligt producerade varor som inte går att hitta i vanliga butiker – allt från kapris från Pantelleria och pistagenötter från Bronte till handgjorda cannoli och prisbelönt olivolja. Företaget drivs av mat- och dryckesentusiasten Johannes Rehnman, med över 20 års erfarenhet från den nordiska vinbranschen och en djup passion för kultur, mat och det goda livet.

Tidigare artiklar
Spanska Codorníu med historiska vingslag
Nästa artikel
Högt betyg till Q Malbec 2021

LIKNANDE ARTIKLAR

Julens nyhet – Nu lanseras Berså Vinglögg

Tania har fått ny kostym

Nyhet – Guilty Grapes

Salt & Pepper – succén nu även på...

Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på...

Kreditkort för mat: Hitta det bästa matkortet

The Bitch Blanc de Blancs Brut

Full pott till Laroche L Chardonnay Organic 2024

Domaine Laroche presenterar den nya årgången 2024 av...

Nyhet – Bouchard Pinot Noir på box

FLER RECEPT

  • Thaisoppa med vannameiräkor och attraherande pinot grigio

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

ARTIKLAR

  • Julens nyhet – Nu lanseras Berså Vinglögg

  • Tania har fått ny kostym

  • Nyhet – Guilty Grapes

  • Salt & Pepper – succén nu även på box

  • Nyhet på Systembolaget: Mucho Más Organic Syrah på box

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Dominio Alto – klassisk Rioja till svårslaget pris!

    maj 10, 2021
  • 2

    Tommy Körberg lanserar två viner på Systembolaget – ”Livet är för kort för att dricka dåligt vin”

    april 9, 2018
  • 3

    Marastoni – Chiantinyhet till svårslaget pris!

    november 18, 2020

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Vigårda utmanar konventionen och skapar AW-burgare med...

Michelle – det perfekta sommarbubblet

Vintips till kräftskivan