Italiensk nyhet från Romagna – Prugneto Sangiovese

Företaget grundades till följd av Attilio Ravaiolis goda intuition som planterade de första vinraderna på sin gård Prugneto, i den lilla byn Nespoli. Genom åren har fler och fler vingårdsareal förvärvats och planterats och idag äger företaget 160 hektar land, allt i den lilla dalen Bidente i Romagna.

Sangiovese är druvsorten framför andra i den här erkända, men i Sverige lite omtalade regionen. Hos Poderi dal Nespoli, uttrycker sig druvsorten på ett unikt sätt. De klimatmässiga förutsättningarna tillsammans med den erfarenhet som familjen samlat på sig genom åren har skapat ett eget original; en stil som kännetecknas av ren frukt, en elegant tolkning som är komplex men ändå rik på primärfrukt.

Prugneto Romagna Sangiovese Superiore DOC 2014 lanserades på Systembolaget 1 december 2016 och blir det första vinet i sitt slag i Systembolagets fasta sortiment. Vinet är fruktigt, med kryddiga inslag och rikt på aromer av plommon, mörka körsbär, örter och försiktiga inslag av choklad. Som traditionen påbjuder i Italien passar vinet bra till den lokala gastronomin och Romagna som är hem åt klassiska rätter som lasagne, pasta bolognese, fricadelli (köttbullar), torkad skinka, tortellini och Parmesanost är inget undantag.

Vinet kostar 79 kronor och har artikelnummer 2313.