The Wine Company guidar: Sprudlande fakta om bubblig trio

Högtider, firanden eller middagsbjudningar. Perfekta tillställningar för bubbel. För många går tankarna till champagne vid dessa tillfällen men ett prisvärt alternativ som blir allt vanligare är mousserat vin från andra regioner. Men vad är egentligen skillnaderna mellan prosecco, crémant och cava? Nu guidar The Wine Company dig genom bubblornas snåriga olikheter. Och tipsar även om fem oväntade smakparningar.


Mousserande vin älskas i alla dess former av människor världen över. Den mest välkända drycken är champagne, som enligt tradition endast får produceras i distriktet Champagne i Frankrike. När det kommer till övriga varianter är det inte det lättaste att särskilja dem. Många tror att den enda skillnaden mellan dryckerna är i vilket land de framställts. Och visst är det rätt att dryckerna produceras i olika länder, men även framställningsmetoden och lagringstiden påverkar vad drycken döps till.

Prosecco
Av trion crémant, cava och prosecco är det den sistnämnda som sticker ut mest. Drycken som både kan vara söt och torr framställs i nordöstra Italien och har till skillnad från crémant och cava en framställningsmetod där den jäser i tank innan den tappas upp i flaska. Dessutom kräver den enbart en lagringstid på en månad innan den är klar att avnjutas.

Cava
Drycken anses vara Spaniens svar på champagne och tillverkas även på samma traditionella sätt. Vinmakarna tillsätter jäst och socker som skapar en andra jäsning direkt i flaskan vilket ger liv åt de pärlande bubblorna. Efter lagringskravet på nio månader har cavans karaktäristiska syrlighet vågat sig fram och en lätt underton av citrus kan upplevas i både smak och doft.

Crémant
Likt champagne tillverkas denna bubbliga dryck i Frankrike och framställs dessutom med samma tidskrävande metod. Men produktionen är inte låst till ett specifikt distrikt utan får produceras i olika distrikt. Vid framställning av crémant används den druva som anses vara bäst i det specifika distriktet. Vilket inte bara gör drycken unik utan också bidrar till att den färdiga slutprodukten kan variera i både smak och färg efter den tolv månader långa lagringstiden.

– Mousserande vin har länge stått i skuggan av champagnens mytomspunna lyx, därför är det särskilt kul att även de mindre kostsamma varianterna har fått sig ett uppsving. Vi ser ett ökat intresse och nyfikenhet kring dryckernas ursprung. Och på bara några år har många gått från att köpa bubbel till att specifikt leta efter olika sorter såsom prosecco, cava eller crémant, säger Christelle Rickert, produkt-och marknadschef på The Wine Company.

Fem härliga möten mellan bubbel och mat

1. Popcorn och prosecco
2. Lax och rosé-crémant
3. Hamburgare och cava
4. Sardiner och prosecco
5. Curry och crémant

För The Wine Companys sortiment, se hemsidan här >>