AKTUELLT:
Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!
100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk
Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien
To The Nines – högt betyg till spännande...
En god jul från Tegnér & Son
Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...
Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...
Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...
POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...
Blossa 2023 – här är årets smak
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / The Wine Company guidar: Sprudlande fakta om bubblig trio

The Wine Company guidar: Sprudlande fakta om bubblig trio

av Boxtoppen juni 10, 2020
juni 10, 2020
126

Mousserande vin älskas i alla dess former av människor världen över. Den mest välkända drycken är champagne, som enligt tradition endast får produceras i distriktet Champagne i Frankrike. När det kommer till övriga varianter är det inte det lättaste att särskilja dem. Många tror att den enda skillnaden mellan dryckerna är i vilket land de framställts. Och visst är det rätt att dryckerna produceras i olika länder, men även framställningsmetoden och lagringstiden påverkar vad drycken döps till.

Prosecco
Av trion crémant, cava och prosecco är det den sistnämnda som sticker ut mest. Drycken som både kan vara söt och torr framställs i nordöstra Italien och har till skillnad från crémant och cava en framställningsmetod där den jäser i tank innan den tappas upp i flaska. Dessutom kräver den enbart en lagringstid på en månad innan den är klar att avnjutas.

Cava
Drycken anses vara Spaniens svar på champagne och tillverkas även på samma traditionella sätt. Vinmakarna tillsätter jäst och socker som skapar en andra jäsning direkt i flaskan vilket ger liv åt de pärlande bubblorna. Efter lagringskravet på nio månader har cavans karaktäristiska syrlighet vågat sig fram och en lätt underton av citrus kan upplevas i både smak och doft.

Crémant
Likt champagne tillverkas denna bubbliga dryck i Frankrike och framställs dessutom med samma tidskrävande metod. Men produktionen är inte låst till ett specifikt distrikt utan får produceras i olika distrikt. Vid framställning av crémant används den druva som anses vara bäst i det specifika distriktet. Vilket inte bara gör drycken unik utan också bidrar till att den färdiga slutprodukten kan variera i både smak och färg efter den tolv månader långa lagringstiden.

– Mousserande vin har länge stått i skuggan av champagnens mytomspunna lyx, därför är det särskilt kul att även de mindre kostsamma varianterna har fått sig ett uppsving. Vi ser ett ökat intresse och nyfikenhet kring dryckernas ursprung. Och på bara några år har många gått från att köpa bubbel till att specifikt leta efter olika sorter såsom prosecco, cava eller crémant, säger Christelle Rickert, produkt-och marknadschef på The Wine Company.

Fem härliga möten mellan bubbel och mat

1. Popcorn och prosecco
2. Lax och rosé-crémant
3. Hamburgare och cava
4. Sardiner och prosecco
5. Curry och crémant

För The Wine Companys sortiment, se hemsidan här >>

bubbelcavaprosecco
Tidigare artiklar
Snygg Nya Världen-chardonnay på Systembolaget – Delta Chardonnay
Nästa artikel
Alvaroni Brut – en cava till svårslaget pris!

LIKNANDE ARTIKLAR

100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

En god jul från Tegnér & Son

Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...

Blossa 2023 – här är årets smak

Karins Veranda – en nyhet

Relax Rieseling lanseras på magnumflaska 11 september

Sämre tider påverkar våra köpvanor

Nå årgång på fasta hyllan – LealeTerre Siciliane...

MASIA Cava Reserva Brut

Rio Maggio – Fast lansering i samtliga systembolagets...

FLER RECEPT

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

  • Lamminnerfilé, primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

ARTIKLAR

  • 100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

  • En god jul från Tegnér & Son

  • Trots skenande priser – svenskar slänger mat för nära 800 kr varje månad

  • Blossa 2023 – här är årets smak

  • Karins Veranda – en nyhet

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2023.

Populär läsning just nu

  • 1

    Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

    september 20, 2023
  • 2

    To The Nines – högt betyg till spännande rödvinsnyhet från en av Portugals främsta!

    september 19, 2023
  • 3

    Les Sorts Serra Catalana tar boxvinet till nästa nivå!

    juni 30, 2023

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Beefeater lanserar ny smak: Peach & Raspberry

Rawson’s Retreat lanserar ekologiskt vin speciellt framtaget...

Snuspraliner och VM – så firas Snusets...