Låt den gula etiketten leda vägen

Det lyser gult på Systembolagets Australienhylla. Wolf Blass Yellow Label Sauvignon Blanc har gjort entré. I Sverige är Wolf Blass relativt okänt men runtom i världen har vinhuset gjort sig välkänt. Namnet kommer från grundare Wolfgang Blass, en tysk rebell som kom att skapa ett av Australiens mest framgångsrika vinhus där den gula etiketten spelade en viktig roll.


Wolfgang Blass föddes 1934 i Tyskland. Till hans föräldrar stora förtret hoppade Wolf av skolan som 15-åring och ville göra något annat. Hans föräldrar gav honom ett val, antingen tillbaka till skolbänken eller tre år som lärling inom vinmakning. Wolf valde det senare och efter att ha studerat olika champagnemetoder i Frankrike och vinifiering i England flyttade han till Barossa Valley 1961. Europa var inte tillräckligt stort för Wolfgang Blass. Bara fem år senare, vid 32 års ålder, etablerade han Wolf Blass Wines och samma årgång, 1966, blev den första årgången i vinserien Yellow Label.

Wolf Blass Yellow Label är idag vinhusets hjärta och står för klassiska, druvtypiska australiensiska viner i en lättillgänglig stil. När Wolfgang Blass emigrerade till Australien på 60-talet var de flesta etiketter vita med svart tryck. Den tidens australiensare var fortfarande i stor utsträckning öldrickare och etiketter med druvsorter och vinregioner sa dem inte så mycket. Wolf tog saken i egna händer och lanserade enfärgade etiketter i klargult för att sticka ut på hyllan och få konsumenterna att minnas vad de hade druckit när det var dags att handla igen. Wolf Blass har fortsatt på det spåret och under årens lopp har vinhuset lanserat flera olika vinserier med etiketter i färg, som till exempel Red, Gold, Silver och anrika Black label. Etiketternas färg visar vinernas olika karaktär och stil.

Wolf Blass Yellow Label är alltid fruktiga endruvsviner från South Australia och fokus ligger på att årgång efter årgång ska hålla samma kvalité och stil. Ledorden för vinhuset är: ”Quality, character and consistency” och för Yellow Label med 40 år i bagaget är det av största vikt.

-Mitt största fokus ligger på våra kommersiella viner, att få till samma smak och karaktär konsekvent år efter år är det viktigaste. Jag lägger troligtvis mer tid på Yellow Label än på vår toppviner, berättar Chris Hatcher, chefsvinmakare på Wolf Blass.

Etiketten lyser lika gult idag som för 40 år sedan, designen är klar och inget man planerar förändra. Istället läggs tiden och koncentrationen på att hitta de bästa druvorna och skapa samma vin som årgången innan och årgången från 1966.

Wolf Blass Yellow Label Sauvignon Blanc 2018
Alkohol: 12,5 % | Artikelnr: 6145-01 | Pris 79 kr.