Matcha middagen med ett gott vin

Vardagen är stressig för många och det är mycket som ska hinnas med både när det gäller jobbet och privatlivet. Ibland kan det vara skönt att få pusta ut och låta någon annan göra det där måstena som ofta hänger över en.


Artikeln är i samarbete med prenumeration deals

Det kan vara skönt att veta att det finns lite olika Prenumerationer för att underlätta vardagen. Det är bara att välja och vraka vad som passar för just dig och vad du önskar hjälp med. Ofta är det handlingen som kan vara skön att slippa och då finns det många matkassar att välja mellan. Det kan vara ganska härligt att inte behöva tänka på vad som ska ätas till helgen utan istället bara koncentrera sig på att hitta ett gott vin till just den maten som levereras. Det kan ju faktiskt vara ganska kul trots allt.

Ska det serveras kött, fågel eller fisk?

Beroende på vad som levereras i matkassen så finns det mycket vin att välja mellan. Om kvällens middag består av kalkonkött så kan det vara gott att välja ett rött vin som är ganska kraftigt. Det kan gärna vara kategoriserat till kryddigt och mustigt. Den här typen av vin passar till kalkon på grund av alla smakrika tillbehör som man oftast har till kalkonen. 

Är det en härlig bit rött kött som ska ätas under kvällen så kan ett rött vin med mycket smak passa bra och det ska gärna vara fruktigt och smakrikt. Äter man istället en god bolognese så kan ett lättare rödvin passa bättre eftersom att det inte behöver samma strävhet som en köttbit gärna ska ha.

Ett helt säkert kort till fiskrätten är ett vitt vin. Om det är en mager fisk som ska ätas så passar det bra med ett lättare vitt vin som har smak av druvor eller blommor. Är det istället en fet fisk så kan man med fördel satsa på ett vitt vin med hög fruktsyra, även ett rosevin kan vara ett alternativ. 

Ska det serveras vegetariska rätter så är de många gånger medelhavs betonade och äts med ris eller pasta. Det bästa är att välja vitt eller rosevin och utesluta det röda som många gånger kan bli för strävt och kraftigt till den här typen av mat. Om man ändå önskar rött vin till den vegetariska maten kan man välja att inkludera nötter, ost, smör eller grädde i maten för att balansera upp mötet med vinet.

Välj vinet med omsorg

När man ska välja ett vin ska man alltid välja ett vin utifrån maten som ska serveras. Matens essens ska nämligen matcha vinets essens för en ordentlig smakupplevelse. Det betyder att surt plus surt passar bra och om man serverar syrlig mat ska även vinet ha en syra i sig.

När det gäller desserten så ska vinet matcha även här, en söt dessert ska därför serveras med ett sött dessertvin. Ett undantag när det gäller att essenser ska matcha är om man serverar mat som går i beska toner, då ska vinet gärna vara fruktigt för att dämpa det beska i maten.