Agnes Ros, matkreatören bakom Instagramkontot @swedishfoodstories, tar sitt passionerade intresse för mat och dryck till nya höjder genom att lansera sitt eget vin i samarbete med vinimportören Ecopé.
Ett lätt rödvin från Australien
Vinet, som är ett lätt rödvin, har sitt ursprung i vingårdar i Frankland, Great Southern, Australien gjord på syrah, malbec och pinot noir. Bakom vinet ligger Ecopé, som är en svensk-australiensisk vinproducent och importör som fokuserar på hållbara viner från några av Australiens främsta vinregioner. Företagets filosofi bygger på att erbjuda hantverksviner som speglar deras unika terroir, med en kompromisslös inställning till kvalitet.
”Vår vision är enkel: vi erbjuder smaken av Australien genom våra goda, hållbara och unika viner,” säger Ecopé i ett uttalande.
När Agnes och Ecopés grundare Hamoun pratade ihop sig blev det tydligt att de båda hyser en stark passion för vin och mat. De vill erbjuda viner som är rena och som representerar deras favoritsmaker i vinernas värld, som gärna serveras till en matbit.
Vinet kommer att finnas tillgängligt från och med 5 november i Systembolagets beställningssortiment (nr 73049, 199 kr) samt på ett par utvalda restauranger, bland annat på Restaurang Parken i Stockholm.
Druvblenden lyder 65% syrah, 17,5% malbec och 17,5% pinot noir vilka odlas ekologiskt i vingårdarna Lecco Vineyard, Fox River Vineyard, Crystal Brook Vineyard och L’enclos du Tertre Vineyard (Malbec) i Western Australia.
Höjdmeter över havet: 200-250 meter
Jordmån: Sand- och grusjord av nedbruten granit
Vinrankornas ålder: 22 till 30 år
Vinifiering: Syrah och Pinot Noir skördas tidigt för att bevara syra och fräschör. Druvorna pressas direkt i rostfria ståltankar där de genomgår en spontanjäsning. Efter att Malbec-druvorna har skördats behålls skalen, och vinerna av Syrah och Pinot maceraras på Malbec-skalen. Vinet får en kortare mognadsperiod i rostfria ståltankar innan buteljering.