”Möt en av WineWorlds producenter” – Barone Ricasoli

Berättelsen om Italiens äldsta vineri

Italiens äldsta vineri är idag även den största egendomen i Chianti Classico – hjärtat av Toscana. Slottet Castello di Brolio som ägts av familjen Ricasoli sedan 1141 ligger mitt bland böljande kullar, skogar av ek och kastanjeträd, och omfattar idag 230 hektar vingårdar och 26 hektar olivlundar. Ett stenkast från slottet ligger den moderna källaren. Där puttrar det av energi och ambitioner med ett enda mål; samma strävan efter excellens som fått ätten Ricasoli att vara ledande i området sedan 1872 då Bettino Ricasoli uppfann ”receptet” för Chianti Classico.

Historien

I mitten av 1990-talet startade Barone Francesco Ricasoli — slottets 32:e baron och ägare sedan 1993 — ett stort projekt för att kartlägga samtliga vingårdars jordmånstyper och förutsättningar. Många vingårdar var då gamla och i dåligt skick och vissa odlade med slumpmässigt valda druvor. Projektet är ett av få i sitt slag i Italien och avslutades inte helt förrän så sent som 2010. Med hjälp av jordbruksuniversitet och forskningsstationer har samtliga vingårdars förutsättningar kartlagts. Dessutom har en Brolio-klon av Sangiovese tagits fram. Som ett led i det omfattande arbetet har idag 204 av egendomens 230 hektar renoverats och planterats med för vingården optimala druvsorter. Detta har inneburit att Sangiovese i vissa lägen fått ge plats för Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay.

Moderniseringen har givit frukt – bokstavligen. Barone Francesco Ricasolis ambitioner har sedan 90-talet successivt bidragit till Ricasolivinernas ökade kvalitet, personlighet och internationella renommé. Med samma experimentlusta som Bettino Ricasoli på sin tid fortsätter Francesco Ricasoli att experimentera med druvor och jordmåner, något som kontinuerligt driver kvalitetsutvecklingen framåt. Idag ligger Barone Ricasoli även i framkant vad gäller hållbarhetsutvecklingen i Chianti Classico och har anslutit sig till Tergeo-projektet som driver utvecklingen av en hållbar och ansvarfull produktion med fokus på alla delar i produktionen.

För Francesco Ricasoli har som sagt utveckling och innovation alltid varit en stark drivkraft, något som genomsyrar allt han tar sig för. Med respekt för tradition och lokal historia men utan rädsla för att bryta ny mark och utmana konventioner ser han alltid framåt, både vad gäller produktutveckling, fokus på hållbarhet och närvaro på sociala medier. Under 2014 genomfördes en unik kampanj digitalt –Barone Ricasoli’s Vininspiratör –där Francesco Ricasoli via svenska jobbsajter eftersökte en svensk vininspiratör som under september fick skapa sitt eget vin på plats i Toscana.

Dagens rika och breda portfölj av Ricasoliviner är resultatet av Francesco Ricasolis kompromisslösa arbete. Med en stil som är modern och klassisk på samma gång och alltid omisskännligt toskansk berättar vinerna på bästa sätt historien om ett vineri med anor, om den innovative Barone Ricasoli och om Toscana.

Här hittar du Barone Ricasoli på Facebook

Här kan du läsa mer om Barone Ricasolis vininspiratör.