För en tid sedan lanserade Nigab en serie viner på miljövänlig PET-flaska från den stora franska producenten Paul Sapin. Nu blir glädjande nog Paul Sapin Chardonnay 2014 ett än mer miljövänligt köp sedan även innehållet, själva vinet, valts ut från en eko-certifierad vingård.
Vin på återvinningsbar PET-flaska blir ett allt vanligare kundkrav och flera miljömedvetna producenter går nu över till att buteljera mer och mer på PET. En av dem är Paul Sapin, som förra året buteljerade omkring 10 miljoner flaskor vin på detta material. PET-flaskan har flera miljömässiga fördelar: den är energisnål att tillverka, energisnål att återvinna och inte minst gör den låga vikten transporterna mindre energikrävande.
Ett miljömässigt yttre kräver också ett ekologiskt inre resonerar Paul Sapin och väljer nu att låta sin chardonnay produceras av ekologiskt odlade druvor. Vinerna till Paul Sapin Chardonnay 2014 kommer från vingården Domaine Peirière där familjen Olivier odlat druvor sedan före den franska revolutionen. Domaine Peirière har de senaste åren arbetat för att bli helt eko-certifierade och odlar sina druvor utan varje form av bekämpningsmedel, växtgift eller konstgödsling. Istället tillförs näring till vinstockarna via odling av andra grödor och skadedjursbekämpningen sker med hjälp av insekter som lever av de oönskade skadedjuren.
Smakprofil
Paul Sapin Chardonnay 2014 är ett torrt, friskt och fruktigt vin med smak av äpple och inslag av lime och päron. Det är ett utmärkt vin till fisk och skaldjur men passar också bra till lätta rätter som kyckling, sallad och plockmat.
Nr 2141 Paul Sapin Chardonnay 2014: 68 kr
Kort om Paul Sapin
Paul Sapin grundades 1889 i staden Lancié i södra Frankrike av bröderna Lucien och Paul Sapin. Länge sålde familjen enbart sina viner till den franska marknaden. Paul Sapin odlar inte vin på egna vingårdar utan köper upp viner ifrån framförallt Frankrike, men även andra delar av världen, som de sedan buteljerar under egna etiketter. Paul Sapin förfogar över en av världens modernaste tappningsanläggningar, där man buteljerar cirka 38 miljoner flaskor vin årligen. En stor del av tappningen sker på PET-flaska. I samarbete med forskningscentret TCCAP har man utvecklat ett unikt treskiktsmaterial i PET och nylon som är särskilt anpassat för vin. Det har fullvärdiga barriäregenskaper och påverkar inte vinets smak och arom. I Sverige är dessa flaskor belagda med pant.