Rättvisa droppar i Patchwork Cabernet Sauvignon – en spännande druvblandning från Fairtrade-märkta vingårdar

Bakom Patchwork Cabernet Sauvignon står den sydafrikanske vinproducenten Du Toitskloof med sina vingårdar i Breede River Valley i Rawsonville. Regionens steniga jordar är idealiska för druvodling och under sommaren är vingårdarna tidigt skuggade av Du Toitskloofs Mountains höga toppar, vilket ger en långsam mognad och intensiv smak. Alla deras vingårdar ligger inom en radie på 10 km från vinkällaren som innebär att de har samma typ av jordmån och mikroklimat. Du Toitskloof har alltid strävat efter att tillverka exceptionella viner till bra priser och har varit noga med att inte kompromissa med kvalitet trots de stora volymer som efterfrågas. Vinmakarens vinkällare är byggd utifrån ledorden konsekvent kvalitet och fräschör med en inställning att kvalitetsviner inte behöver tillverkas på bekostnad av vår miljö. De senaste fem åren har Du Toitskloof investerat rejält i vinkällarutrustning för att försäkra sig om att produktion, jäsning och kylsystem ger rätt förutsättningar för vinmakarteamen att uppnå sina idealviner.

Projekt Fairhills
Du Toitskloof har sedan fler år varit involverade i ett av världens största Fairtrade-projekt och har tack vare sina insatser lyckats förbättra livssituationen både för vingårdarnas arbetare och deras familjer. Sedan 2005 har Du Toitskloof arbetat nära den internationella Fairtrade-organisationen med ett projekt som är det största av sitt slag och fått namnet Fairhills. Projektet täcker in en mängd saker såsom barnhem, skolbussar, multimedia-verktyg, utbildningsprogram för att lära vuxna läsa och skriva och stipendium för akademiska utbildningar. Projektet stöttar även regeringen i att driva den lokala grundskolan och har sponsrat ett datorcenter samt det publika biblioteket. Projektet verkar dessutom för att förbättra arbetarnas boende- och levnadsstandard, ökad arbetsplatssäkerhet, bättre arbetsledning och andra arbetsmiljöfrågor. Vidare har det startats ett hantverkskooperativ som producerar ljus, tvålar och pärlsmycken. Du Toitskloof har haft en avgörande roll i områdets utveckling och har fram till idag hjälpt över 1800 personer till en bättre tillvaro.

– Vid mitt besök hos Du Toitskloof fascinerades jag av allt arbete som gjorts och de anställdas engagemang. Det är många kriterier som ska uppfyllas för att ett vin ska bli Fairtrade-märkt men arbetet är otroligt viktigt för att ge alla länder ökad möjlighet att uppnå en långsiktig och hållbar utveckling. Därför känns det kul att nu kunna erbjuda svensken ett riktigt bra rött vin med märkningen, säger Tim Moy, Wine Development & Sourcing Manager på Altia.

Du Toitskloofs erhållna Fairtrade-certifikat gäller deras 22 medlemsgårdar och garanterar en hög standard för etiska och hållbara jordbruksmetoder genom hela värdekedjan. Det är även en garanti för att arbetarna får rättvisa löner och bra arbetsförhållanden. För att få förnyat certifikat krävs dessutom att varje bonde går igenom en omfattande och noggrann kontroll.

Patchwork Cabernet Sauvignon har en stor doft av mörka bär, plommon, lakrits och örter. Vinet har en generös fruktighet av mörka bär och lakrits med inslag av mörk choklad och en lång, kryddig eftersmak. Gör sig utmärkt till grillat kött med sommargrönsaker och olika typer av kryddiga korvar. Även när höstens mustiga grytor gör intåg är Patchwork Cabernet Sauvignon ett perfekt vinval.

Patchwork Cabernet Sauvignon finns i Systembolagets ordinarie sortiment från den 1 juni.

 • Odlingsområde:
  SYDAFRIKA Rawsonville, Breede River Valley
 • Jordmån/jordart:
  Sand och sten
 • Druvsorter:
  Cabernet Sauvignon 70 %, cabernet franc 20 %, petit verdot 5 % och malbec 5 %
 • Vinifieringsteknik:
  Druvorna fick extrahera färg och smakämnen under tre dagar i sval temperatur. Vinet fick sedan jäsa i ca 24-25°C och därefter skedde en malolaktisk jäsning.
 • Lagring:
  8 månaders lagring på jästfällningen, 6 månader med medelrostade franska och amerikanska ekstavar
 • Producent/Vinmakare:
  Du Toitskloof
 • Artikelnr:
  2182-01
 • Pris:
  87:-