Rose Infinie 2016 – nytt sommarvin från rosémästaren Benjamin Mei

Roséviner har de senaste åren klättrat allt högre upp på vinlistorna. Från att ha varit en ganska slarvigt gjord och missaktad vintyp har den genomgått en metamorfos och möter nu respekt som aldrig förr, både bland konsumenter och vinkonnässörer. Rosévinets hemland på jorden är Provence, och där är Wine Director Benjamin Mei en klart lysande ”pink star”: Nu lanserar Nigab hans senaste komposition: Rose Infinie 2016


Provence är den kanske mest franska av alla Frankrikes regioner. Vi är mitt i det goda livets hjärta. Matmarknaderna i den urgamla staden Marseille anses vara de bästa i världen. I vartenda kök utmed Côte d’Azur puttrar en bouillabaisse, finkrogarna ligger på rad och lantköken ute i byarna är inte ett dugg sämre. Här är maten religion och vinet Gud. Som vinregion är Côtes de Provence inte lika etablerad. Det är först på senare år som det lilla distriktet i sydöstra hörnet av Frankrike börjat ta för sig på världens vin-scen. Côtes deProvence skiljer sig från andra av världens vinregioner. Framförallt för att man ända sedan fenicierna tog vinet till Frankrike för nästan 2 500 år sedan tillverkat ett blekrosa lokalt vin som genom seklen utvecklats till vår tids rosévin.

Vinodlingen i Provence har unika förutsättningar. Marseille har 300 soldagar och över 3 000 timmar stekande sol om året. Det är varmt, hett och mycket torrt. Samtidigt blåser ständigt den svalkande mistralen från Medelhavet, den för bort skadeinsekter och lägger en skyddande famn över druvorna som plågas av torka och sol.

Omkring 80 procent av vinproduktionen i Côtes de Provence utgörs av roséviner och det är härifrån de mest prisbelönta, ofta blekrosa, vinerna kommer. När Benjamin Mei slog sig ner i Provence var det med ambitionen att göra rosévin i världsklass. Nu är hans Rose Infinie 2016 här.

Smakprofil

Rose Infinie 2016 har en stor fräschör, en livfull syra och massor av röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär. I eftersmaken kommer en lätt uppfriskande ton av lime. Det är ett utpräglat sällskapsvin, en elegant välkomstdryck eller ett vin att njuta till sommarens picknick-mat som grillad kyckling och fräscha sommarsallader.
Rose Infinie 2016 bör serveras kylt, cirka 8-10 grader.

Rose Infinie 2016
Artnr: 17467
Pris: 129 kronor

Kort om producenten och regionen

Provence Winemaker startades 2014 av Benjamin Mei. Den franske vinkonnässören hade då tillbringat många år i Chile och blivit ett mycket respekterat namn inom den chilenska vinindustrin. Det var Benjamin Meis passion för Provence och rosévin som fick honom att återvända till sina rötter för att med sin erfarenhet och kunskap börja producera vin. Benjamin Mei har inga egna odlingar utan köper in druvor som han mycket noggrant väljer bland vinbönderna i Côtes de Provence. Vinerna producerar han sedan i en egen anläggning. På mycket kort tid har Benjamin Mei tagit vinvärlden med storm och anses i dag vara en av de allra bästa producenterna av roséviner.

Rose Infinie kommer från sydvästra delen av Provence. Druvorna skördas mycket sent tack vare den svalkande mistralen
I Provence planteras ofta en ros i änden av varje vinrad. Rosbusken sägs skydda mot mjöldagg och värma odlarens hjärta.
Rose Infinie 2016 är en blend av grenache, syrah, vermentino och cinsault
Rose Infinie har tilldelats många utmärkelser och höga betyg. Bland annat 88 poäng av The Wine Enthusiast och 93 poäng av Decanter