Skåningar särskilt stolta över den lokala maten: Boende i Skåne län sticker ut som mer stolta för den lokala livsmedelsproduktionen, jämfört med gemene man. Detta visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Skånemejerier. Fler än var fjärde skåning (28 procent) uppger att stolthet för det lokala är den främsta anledningen till att de handlar lokalproducerade livsmedel, jämfört med var femte svensk (21 procent). Enligt Sifo-undersökningen uppger även sju av tio skåningar att det är viktigt att köpa lokalproducerade livsmedel.
– Vi tycker såklart att det är oerhört kul att många i vår hemmaregion är stolta över den
lokalproducerade maten. Det finns så mycket att vara stolt över vad gäller vår
livsmedelsproduktion. Och många anger att de väljer lokalproducerat just för att det innebär
kortare transporter, mindre antibiotikaanvändning, god djurhållning och fler lokala
arbetstillfällen, säger Louise Bergqvist, brand manager på Skånemejerier.
Om det är något som får skåningar att välja bort lokalproducerat är det de ökade livsmedelspriserna.
Fler än tre av fem (62 procent) i Skåne län uppger att det främsta skälet till att de inte handlar
lokalproducerade livsmedel är att priset är för högt. Betydligt fler skånska kvinnor uppger detta (68
procent), jämfört med männen (55 procent).
– Genom att välja lokalproducerat tar du inte bara ansvar för regionen, utan också för hela
Sveriges livsmedelsproduktion. Även om prislappen kan vara något högre än exempelvis
importerade alternativ får du många mervärden på köpet genom att välja produkter från
våra sydsvenska bönder, säger Louise Bergqvist, brand manager på Skånemejerier.
Därför väljer kvinnor i Skåne län lokalproducerat:
1. Kortare transporter (65%)
2. Närhet till råvarans ursprung (42%)
3. Mindre antibiotika, kemiska bekämpningsmedel eller liknande (30%)
4. God djurhållning (28%)
5. Vill bidra till fler arbetstillfällen i regionen (28%)
6. Stolthet för det lokala (24%)
Därför väljer männen i Skåne län lokalproducerat:
1. Kortare transporter (52%)
2. Vill bidra till fler arbetstillfällen i regionen (33%)
3. Närhet till råvarans ursprung (30%)
4. Stolthet för det lokala (28%)
5. Mindre antibiotika, kemiska bekämpningsmedel eller liknande (22%)
6. Högre kvalitet (21%)
Undersökningens resultat i korthet:
• Sju av tio i Skåne län (70%) anser att det är viktigt att köpa livsmedel som är producerade i
regionen där de bor när det alternativet finns.
• … Betydligt fler kvinnor (76%) uppger detta, jämfört men männen (64%).
• Fler än var åttonde i Skåne län (13%) har börjat köpa mer livsmedel producerade i regionen där
de bor under de senaste 12 månaderna, jämfört med färre än var tionde svensk (9%).
• De främsta anledningarna till att personer i Skåne län handlar lokalproducerade livsmedel är för
att bidra till kortare transporter (57%), få närhet till råvarans ursprung (35%), fler arbetstillfällen i
regionen (32%), mindre antibiotika/kemiska bekämpningsmedel etcetera (27%), stolthet för det
lokala (28%) och god djurhållning (24%).
• Den främsta anledningen till att personer i Skåne län väljer att inte handla lokalproducerade
livsmedel är för att priset är för högt (61%),
Om undersökningen – Skåningar särskilt stolta
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier. Den bygger på 1500
intervjuer med den svenska allmänheten, ett tillägg på 500 intervjuer har gjorts i Skåne län.
Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 8–13 mars 2023.