Två smarta vinval i sommar – Toskanska Il Proprio Vermentino och Poggio Nero Sangiovese

BAKGRUND
Arbetet med Il Proprio Vermentino och Poggio Nero Sangiovese är ett samarbete mellan Takis Soldatos och vinmakaren Mario Calzolari, som har varit aktiv i Toscana-regionen sedan mer än tjugo år tillbaka. Han har skapat viner som vunnit priser världen över och har arbetat med välkända företag som Val di Suga och San Polo. Takis Soldatos berättar:
– Sedan flera år tillbaka har jag haft planer på att uppgradera mina vinprojekt runtom i världen genom att producera kvalitetsviner från klassiska regioner. En av de mest intressanta regionerna är Toscana.

VINGÅRDAR
Vin har odlats i Toscana sedan 700-talet och är hem åt kända distrikt som Chianti, Montalcino och Montepulciano. Toscana har ett tilltalande kuperat landskap där kullarna har en tempererande inverkan under sommarens värmeböljor. Höjden över havet ger även variationer i dygnstemperaturen vilket ger druvorna en fin balans mellan mognad och syrlighet. Jordmånen är bördig och i området råder ett typiskt medelhavsklimat vilket ger utmärkta förhållanden för vinodling.

SANGIOVESE
Druvsorten Sangiovese är kungen av druvsorter i Toscana där den även har många namn; i Montalcino kallas den Brunello och i Montepulciano kallas den Prugnolo Gentile. Själva namnet Sangiovese härstammar från Sangue di Giove och betyder ”Jupiters blod”. Sangiovese ger typiskt syrliga, lite körsbärskärniga viner med inslag av torkad frukt, tobak och lakrits.

Vinmakarens beskrivning av Poggio Nero Sangiovese:
   – Poggio Nero Sangiovese is a full-bodied organic red wine from Tuscany with classic Tuscan notes of ripe cherries, fresh herbs, oak and chocolate. It goes perfect with red and white meat, game and pasta dishes. Best served around 18⁰C.

VERMENTINO
Druvsorten Vermentino härstammar från Italien och odlas med framgång runt om i Medelhavet, bland annat i Toscana, Ligurien och på Sardinien. Vermentino ger friska och aromatiska viner med inslag av persika, päron, örter och citrus. I Toscana där klimatet är varmare och soligare blir vinerna mer koncentrerat fruktiga och aromatiskt komplexa. Vermentino-druvorna odlas mestadels i sluttningar vända mot havet för att kunna ta del av det ytterligare solljus som vattnet reflekterar.

Vinmakarens beskrivning av Il Proprio Vermentino:
   – A medium-bodied aromatic white wine from Tuscany, made from the indigenous Italian variety Vermentino. This is a well-balanced wine with crisp acidity and rich in fruit aromas. Best enjoyed chilled with fish, seafood and poultry dishes or as an aperitif.

TILLVERKNING OCH LAGRING
Druvorna till Il Proprio Vermentino och Poggio Nero Sangiovese skördas för hand och vinifieras med en kombination av traditionella och moderna metoder. De gröna druvorna får först genomgå en kort kallmaceration i åtta timmar och får sedan jäsa vid 15⁰C i rostfria ståltankar. Slutligen lagras det vita vinet fyra månader på sin jästfällning i rostfria ståltankar för att skänka vinet mer komplexitet. De blå druvorna får först genomgå skalmaceration i 12 dagar och får sedan jäsa vid 25⁰C i rostfria ståltankar med daglig överpumpning och malolaktisk jäsning. Slutligen lagras vinet på fat av fransk ek innan det buteljeras.

Il Proprio Vermentino

Pris: 79 kronor
Årgång: 2014
Artikelnummer: 73707
Sortiment: Beställningssortiment
Alkohol: 12,5%
Ekologiskt: Nej
Druvsort: 100% Vermentino
Ursprung: IGP Toscana
Förslutning: Skruvkapsyl

 

Poggio Nero Sangiovese

   Pris: 94 kronor
Årgång: 2014
Artikelnummer: 72355
Sortiment: Beställningssortiment
Alkohol: 13%
Ekologiskt: Ja
Druvsort: 100% Sangiovese
Ursprung: IGP Toscana
Förslutning: Naturkork