Världens första Ripasso 50 år

Den 30 september 1964 började Masi skörda druvorna till den allra första årgången av Masi Campofiorin. Idag, tisdag den 30 september, fyller alltså världens första Ripasso 50 år!

Metoden att använda skalrester från produktionen av amarone och recioto, och att ge dem en andra jäsning var något helt nytt. En av vinvärldens mest inflytelserika recensenter, Hugh Johnson, kallade det en “genial teknik”. Masis ägare, Sandro Boscaini, minns: “Min far Guido ville skapa ett mellanting mellan det lätta valpolicella-vinet och den kraftfulla amaronen. Han lät en halvårsgammal valpolicella få en andra jäsning på druvrester av recioto.”

Sedan 1990 använder Masi inte längre skalrester utan den andra jäsningen sker med druvor som fått halvtorka och som skulle blivit amarone om de fått torka färdigt. På så sätt har Masi vidareutvecklat tillverkningsmetoden och har därför även slutat använda beteckningen Ripasso på Campofiorin.

Under åren har fler viner tillkommit i Masi Campofiorin-familjen. Först ut var ”storebror” Brolo Campofiorin Oro, som får extra kraft genom en procentandel av den antika, ovanliga, druvan oseleta som växer lokalt i regionen. För ett tiotal år sedan  lanserades det vita vinet Masianco och förra året kom rosévinet Rosa dei Masi. Samtliga görs med appassimento-metoden och pryds av en etikett vars design härrör från 1700-talet då familjeföretaget Masi bildades.