Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Tandoorikyckling med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor

Tandoorikyckling med vitlöksslungade haricots verts, kanelbasmati & rostade sojabönor

av Boxtoppen maj 22, 2021
maj 22, 2021
375

Recept – 4 personer

Ingredienser
8 handstyckade kycklingklubbor från Bjäre Fågel, dessa är större och köttigare
Tandoori-kryddblandning, 3 msk
2 dl matlagningsyoghurt
Smör
400 gram haricots verts
3 vitlöksklyftor
1 burk sojabönor
Spiskummin
Basmatiris, 3 dl
Gurkmeja, 1 tsk
Hel kanel, 1 bit
Salt, olja, svartpeppar

Så här gör du

Ett i grunden väldigt lättlagat recept som du kan höja svårighetsgraden på om du exempelvis vill blanda din egen tandoori. Annars finns bra färdigblandade i dagligvaruhandeln. Sätt ugnen på 225 C. Blanda ut 2 msk tandoori med matlagningsyoghurt. Låt kycklingen stå kalt och dra åt sig av marinaden. Bäst blir den om du kan göra detta över natten. Innan du ställer i ugnenströr du över den sista matskeden tandoori.

Ställ kycklingen i mitten av ugnen och låt skinnet snabbt bli krispigt. Efter cirka 20 minuter sänker du värmen ner till 175 C och kan då även börja ösa kycklingen med den avrunna juicen. Vill du säkra än mer krispighet kan du smälta lite smör och ösa med. Kycklingen låter du gå drygt 40 minuter totalt beroende på hur stora kycklingdelar du kör med. Kör gärna grillfunktionen och varmluft sista minuterna.

Sojabönorna kan du köra samtidigt som kycklingen i ugnen. Bre ut bönorna på aluminiumfolie och lägg i en form tillsammans med en hackad vitlöksklyfta, en matsked olja, salt och en tesked spiskummin. Rosta bönorna ungefär lika länge som kycklingen är inne.

Basmatiriset sköljer du av och kokar sedan med en tesked gurkmeja och en kanelstång samt salt. Räkna med en koktid runt 15 minuter och låt sedan riset stå och dra en liten stund.

Haricots verts steker du upp i smör tillsammans med två hackade vitlöksklyftor och lite spiskummin. Stek inte för länge då du vill ha krispigheten kvar.

Har du vätska kvar från kycklingen så använd denna som skysås.

Vinet

2020 Enzo Bartoli Rosato, Piemonte, Italien

Art.nr. 77940, 750 ml, 12%, 119 kr, 5 av 5 poäng

Den nybuteljerade 2020-årgången visar upp en ungdomligt pigg och blommig doft med toner av persika, hallon, vingummi, ett stänk blodapelsin och svag stjälkighet. Smaken är livlig och helt torr med rent driv i frukten som fortsätter på doftens inslagna spår med extra fokus på persika och ett citrus- och limefräscht avslut. Ett högst lättgillat vin och charmerande rosévin!

Rosé & Tandoori
Det som framförallt slår en i denna mat- och vinmatchning är hur fin sötma som lockas fram i det annars helt torra vinet. Bärigheten får en mer framträdande roll och även yoghurtmarineringen i kycklingen skänker en syrlighet som accentuerar citrustonen i vinet. Och att det är lite kryddhetta i anrättningen tycka bara gillas av vinet!

enzoPiemonterose
Tidigare artiklar
Alice Bardot – när halvflaskan champagne är precis perfekt!
Nästa artikel
Kung Fu Girl Riesling – nu på halvflaska och magnum

LIKNANDE ARTIKLAR

Få till doften av nybakat i bastun med...

Nyhet! Tr3 Apor presenterar bubblor fyllda med passion...

Faulkner & Archer Shiraz Cabernet Sauvignon – nyhet...

Bottega Sicilia – Nordens första e-handel dedikerad det...

Gato Negro Sauvignon Blanc – världens kändaste katt?

Högt betyg till nyheten Ponte Villoni Prosecco DOC

BLT och Pongracz i ett förlustande möte

Douros nya stjärnskott landar i Sverige

Fem generationer av hantverk, hållbarhet och passion –...

PRIDE Riesling Fab & Fruity

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Få till doften av nybakat i bastun med S:t Eriks Bryggeri

  • Nyhet! Tr3 Apor presenterar bubblor fyllda med passion och lime

  • Bottega Sicilia – Nordens första e-handel dedikerad det sicilianska köket

  • Douros nya stjärnskott landar i Sverige

  • Fem generationer av hantverk, hållbarhet och passion – McManis lanserar Toasted Oak Red Wine!

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Lammracks och Piemonte i magiskt möte

    april 25, 2025
  • 2

    Australiensisk shiraz som ger dig ett leende på läpparna!

    juli 14, 2020
  • 3

    Maze Dark & Complex – australiensiskt rött med svårslagen prislapp!

    juni 20, 2022

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Stoneleigh fångar naturen med sin nya flaskdesign

Nu blir Nigab Festligare – lanserar ny...

Ekologisk Carmenère plus alla fördelar med ny...