AKTUELLT:
Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!
100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk
Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien
To The Nines – högt betyg till spännande...
En god jul från Tegnér & Son
Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...
Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...
Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...
POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...
Blossa 2023 – här är årets smak
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Tonfisktataki & tatamisås – himmelskt tillsammans med riesling!

Tonfisktataki & tatamisås – himmelskt tillsammans med riesling!

av Boxtoppen september 9, 2021
september 9, 2021
154

 

Recept – perfekt som förrätt till 4 personer

Tonfisktataki
Tonfisk, cirka 300 gram
Sesamfrön, 2 msk
Senapsfrön, 1 tsk
Rapsolja
Dijonsenap, cirka 1 msk
Salt, färskmalen svartpeppar (vi använde telicherry)

Tatamisås
4 msk japansk soja
1 msk torkad ingefära (pulverform)
1/2 pressad färsk lime
1 msk sesamolja
1 fint skivad vårlök
1 bit färsk het chili

Tillbehör

Ärtskott

Så här gör du

Börja med att sätta såsen genom att mixa samman ingredienserna. Chilin finhackar du. Låt stå så att smakerna sätter sig. Lägg ärtskotten i kallt vatten men knipsa först bort stjälken med fingrarna då du vill åt bladen.

Mixa samman sesamfrön och senapsfrö på en tallrik. Gnid in tonfisken i oljan. Hetta upp en non-stick panna så att den blir riktigt varm. Halstra tonfisken cirka 20 sekunder på varje sida. Ta bort från värmen och gnid ett tunt lager Dijon på bägge sidor av fisken och vänd den sedan i fröna. Slå in tonfisken i plastfolie och lägg kallt i cirka 15 minuter innan du med din vassaste kniv skivar upp den i tunna skivor. Lägg på ett serveringsfat och dekorera med ärtbladen som fått rinna av. Ställ skålen med tatami bredvid och servera gärna tonfisken med chopsticks så att man kan doppa fisken i såsen.

Vin

2020 Relax Riesling, Schmitt Söhne, Rheinhessen, Tyskland

art.nr. 7230, 750 ml, 8,5%, 69 kr, 4 p
Okomplicerat, lättdrucket och gott! Rieslingkaraktären drar åt det stenfruktiga hållet med tydlig örtighet, ungdomlig livlighet och ett stänk vinbärsblad samt citrus. Smaken har en kittlande fruktsyra vilket matchar den halvtorra smakprofilen och vinet är läskande i sin stil samtidigt som det har syrliga äpplen och citrus i avslutet.

Vinet & Maten
Riesling med lite sötma är vansinnigt gott till rätter med sälta och än mer när hettan också får utrymme. Det blir helt enkelt som grädde i munnen och samtidigt vill du ha ett vin som låter de eleganta smakerna i rätten framhävas. Tro oss, det här är inte bara superenkelt att laga eller förbereda, det har dessutom alla förutsättningar för succé. Så gott är det nämligen!

 

rieslingschmitt
Tidigare artiklar
Nicolas Brobergière Cuvée Première Brut – god champagne för under tvåhundringen!
Nästa artikel
Dark Horse – maffig kalifornisk zinfandel med extra allt!

LIKNANDE ARTIKLAR

Högsta betyg till Tareq Taylors tyska riesling!

100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

To The Nines – högt betyg till spännande...

En god jul från Tegnér & Son

Krämig potatisgnocchi med rödgul trumpetsvamp, kalkon, spenat, Appenzeller...

Trots skenande priser – svenskar slänger mat för...

Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar & klassisk...

POSE Sparkling Brut Blanc de Blancs – fyndmässigt...

Blossa 2023 – här är årets smak

FLER RECEPT

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

  • Lamminnerfilé, primörer, vit bönkräm & sicilianskt rött i glasen

ARTIKLAR

  • 100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

  • En god jul från Tegnér & Son

  • Trots skenande priser – svenskar slänger mat för nära 800 kr varje månad

  • Blossa 2023 – här är årets smak

  • Karins Veranda – en nyhet

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2023.

Populär läsning just nu

  • 1

    Scarlett Dark – härligt generöst rött från Spanien

    september 20, 2023
  • 2

    To The Nines – högt betyg till spännande rödvinsnyhet från en av Portugals främsta!

    september 19, 2023
  • 3

    100 % grön produktserie när Pinnvinet-boxen blir ekologisk

    september 21, 2023

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk...

Ett strålande exempel på betydelsen av gamla...

Fjäderholmarnas Krog & Magasin har öppnat