Recept – perfekt som förrätt till 4 personer
Tonfisktataki
Tonfisk, cirka 300 gram
Sesamfrön, 2 msk
Senapsfrön, 1 tsk
Rapsolja
Dijonsenap, cirka 1 msk
Salt, färskmalen svartpeppar (vi använde telicherry)
Tatamisås
4 msk japansk soja
1 msk torkad ingefära (pulverform)
1/2 pressad färsk lime
1 msk sesamolja
1 fint skivad vårlök
1 bit färsk het chili
Tillbehör
Ärtskott
Så här gör du
Börja med att sätta såsen genom att mixa samman ingredienserna. Chilin finhackar du. Låt stå så att smakerna sätter sig. Lägg ärtskotten i kallt vatten men knipsa först bort stjälken med fingrarna då du vill åt bladen.
Mixa samman sesamfrön och senapsfrö på en tallrik. Gnid in tonfisken i oljan. Hetta upp en non-stick panna så att den blir riktigt varm. Halstra tonfisken cirka 20 sekunder på varje sida. Ta bort från värmen och gnid ett tunt lager Dijon på bägge sidor av fisken och vänd den sedan i fröna. Slå in tonfisken i plastfolie och lägg kallt i cirka 15 minuter innan du med din vassaste kniv skivar upp den i tunna skivor. Lägg på ett serveringsfat och dekorera med ärtbladen som fått rinna av. Ställ skålen med tatami bredvid och servera gärna tonfisken med chopsticks så att man kan doppa fisken i såsen.
Vin
2020 Relax Riesling, Schmitt Söhne, Rheinhessen, Tyskland
art.nr. 7230, 750 ml, 8,5%, 69 kr, 4 p
Okomplicerat, lättdrucket och gott! Rieslingkaraktären drar åt det stenfruktiga hållet med tydlig örtighet, ungdomlig livlighet och ett stänk vinbärsblad samt citrus. Smaken har en kittlande fruktsyra vilket matchar den halvtorra smakprofilen och vinet är läskande i sin stil samtidigt som det har syrliga äpplen och citrus i avslutet.
Vinet & Maten
Riesling med lite sötma är vansinnigt gott till rätter med sälta och än mer när hettan också får utrymme. Det blir helt enkelt som grädde i munnen och samtidigt vill du ha ett vin som låter de eleganta smakerna i rätten framhävas. Tro oss, det här är inte bara superenkelt att laga eller förbereda, det har dessutom alla förutsättningar för succé. Så gott är det nämligen!