Impressivo – en klassisk portugisisk blend!

Portugal är ett komplext vinland med en oerhört rik druvflora som man dessutom är, med rätta, väldigt stolt över. Att man dessutom kunnat kombinera detta med en imponerande prissättning av vinerna gör att fyndstämpeln allt som oftast åker fram när Portugal omnämns i vinsammanhang. I våra glas, röda Impressivo från producenten Casa de Vila Verde!


Impressivo är ett typiskt portugisiskt rött då man blandar flertalet druvor till önskat slutresultat. Just blenden är klassisk i landets vinhistoria och har sin förklaring i att man ofta fyllde ut tomma luckor i vingården när rankor dog, med nya sticklingar som nödvändigtvis inte var samma sort som redan växte på platsen. Det gav upphov till så kallade field blends där det ibland kunde ingå uppåt 30-35 olika sorter i ett vin. De mognade inte vid samma tidpunkt men skördades och vinifierades ändå tillsammans vilket gav upphov till långlivade viner. Idag är blenden kvar, men istället växer respektive druvsort i allt större utsträckning var för sig. Den blandas likväl då portugisen helt enkelt gillar blenden. Vi också!

Boxtoppen om portugisiska Impressivo

En hel del klassiska portugisiska markörer i såväl doft som smak i denna charmiga och rättframma vardagspärla. Ungdomligt med bussig mörk bärfrukt, torkade örter, fuktig tobak och violblommighet i doftspektrumet som definitivt känns portugisiskt. Smaken fortsätter på inslaget spår med saftiga bärtoner, främst mörka plommon, viss rondör och försiktiga men ändå närvarande tanniner samt ett fräscht avslut. Perfekt för dig som föredrar flaska framför box!

Betyg: 4 av 5 poäng

Impressivo har artikelnummer 70963 och en flaska (1000 ml, 13,5%) kostar 79 kronor. Du finner vinet i närmre 130 Systembolagsbutiker och till resterande beställer du det utan extra kostnad >>>