Castelsina Chianti 2016 hittar väldigt rätt

Toscana har en särskild plats i svenska vinfolkets hjärtan med sin vackra natur och viner gjorda på, den för området typiska druvan, sangiovese. Tidigare i vår gladdes vi av Riservan från Castelsina för blyga 109 kronor och som belönades med full pott. Nu är det dags för producentens ”vanliga” Chianti att bekänna färg i årgången 2016, vilket även den klarar med bravur. Sangiovese spelar även här huvudrollen med 85 procent, och resterande del består av merlot, och lagringen lyder fyra månaders på franska fat.  

Boxtoppen.se provar 2016 Castelsina Chianti DOCG
Trots den bagatellartade prislappen som nästan skrämmer iväg istället för att locka till sig, så kan vi med stort lugn och säkerhet konstatera att detta är en kompetent och angenäm Chianti. Så stanna lugnt kvar och lyssna vidare för det här är också en toscanare med syrligt saftig och mineraliskt fräsch struktur där huvudrollsinnehavaren stavas skönt mogen körsbärsfrukt med följsamt birollsspel av violhintade örter, lavendel, paprika och orange citrusfrukt. Tanninerna är följsamma och seglen fylls på från de maritima vindarna liksom en lätt pepparkrydda.

Allt håller sig på rätt köl hela vägen och i avslutet stramar det åt snyggt och frukten lämnar inte heller rodret utan håller kvar sin fasta hand tills vi tryggt lagt till i hamn.

Castelsina är ett mycket trivsamt och gott vin som inte tar för mycket plats men hittar väldigt rätt ändå! Det doftar lite fyndvarning här…

2016 Castelsina Chianti DOCG
Nr 71662 (750 ml), 89 kr
Toscana, Italien

Vid köp av 6 flaskor (534 kr) levereras vinerna i en trälåda. Vinet kan ni beställa här >>