De bästa vinerna på fotbollskvällen

Denna artikeln är ett samarbete med Betting.se

Med Europa League, Allsvenskan och mängder av fotbollsligor i full gång är det många som just nu bänkar sig i sofforna när stora fotbollsmatcher går av stapeln. Innan matchstart velas det ofta fram och tillbaka om vilka snacks, tilltugg och drickor som ska plockas fram. Alla ska vara nöjda för att slippa spring under halvlek. Är det skålar med chips och ostbågar som ska ställas fram tillsammans med ett klassiskt rödvin? Eller ska man testa något nytt och utmana sig själv med en spännande vit vinare? För vissa är svaret självklart, det är ost- och charkbrickan som åker fram på soffbordet. Men vad ska man dricka till? Här kommer några tips på de bästa vinerna till fotbollskvällen.

Sätt guldkant på fotbollskvällen
Innan man kan titta närmare på vinare måste man bestämma vad man ska tugga på under matchen. Chips, godis och nötter är något som gästerna förmodligen väntar sig. Överraska istället med en charkbricka med goda lufttorkade skinkor och smakrika ostar för att överträffa förväntningarna. Fördelen med charkbrickan är också att en ostbit eller en bit skinka inte knaprar i munnen på samma sätt som chips gör. När det är en stor fotbollsmatch på tv-skärmen vill man undvika distraktioner i allra största grad, att bjuda på ljudlösa tilltugg blir därmed en stor fördel!

Vin på temat fotboll
Det som avgör vilket vin som passar är som nämnt den mat man valt att servera. I detta fall fokuseras det alltså på viner som passar till charkbrickan. Brickan kan bestå av allt från lufttorkade skinkor till smakrika, lagrade ostar. Det som kännetecknar charkbrickan är att det ofta finns mycket smak samt många olika typer av smaker i det som serveras. Det kan därmed vara svårt att välja rätt vin. Ska man bjuda ett större sällskap, som exempelvis en grupp vänner, är ett hett tips att erbjuda både vita och röda viner. För vissa kan ett Pinot Noir kännas som en självklarhet medan det för en annan känns mer lockande med ett friskt vitt vin.

Eftersom det nu tipsats om att erbjuda både en vit och en röd vinare på fotbollskvällen, måste det självklart också tipsas om ett vin av vardera sorten. Eftersom det är temat fotboll som gäller så kan viner med en nära relation till fotboll passa. Det är många fotbollsstjärnor som satsar på vinbranschen genom att köpa ett vackert vinslott med tillhörande vinodlingar. Det gör att man idag kan hitta viner där fotbollsstjärnor haft ett finger med i leken. Man kan även köpa vin som är tillverkat i ett land som är känt för fotbollen, till exempel från Frankrike som tog guld i VM 2018. Oavsett vilket spår man satsar på kan det vara ett kul sidospår att berätta om för vännerna när man presenterar vinerna innan matchen drar igång.

Två tips på fotbollsinspirerade viner:
Villa Tabernus Cuvée White Number 1 (2015): Ett vin som Ronnie Hellström, svensk målvaktslegend, har skapat tillsammans med MEJS – Die Weinspezialisten som består av fyra framgångsrika vinmakare från Pfalz. Vinet är friskt och fruktigt med tropiska inslag av mango och ananas samt honungsmelon, citrus och gröna äpplen. Detta vin passar bra till bland annat Brieost och andra mildare ostar och är därför ett bra alternativ för den som sträcker sig efter dessa bitar på charkbrickan.

Liedholm Barbera d’Asti (2013): En kille som är känd för att vara olympisk guldmedaljör 1948 och som även skapade jubel när han gjorde 1–0 mot Brasilien 1958 i VM-finalen är Nils Liedholm. Tillsammans med sin son har han hand om en vinodling med namnet Azienda Agricola Liedholm. Liedholm Barbera d’Asti är deras populäraste vin i Sverige och har balanserad smak av frukt och fat samt röda körsbär och vinbär. Även detta vin passar till ostar, speciellt smakrika sådana. Detta blir därmed ett toppenalternativ för den som gillar de starkare smakerna på charkbrickan.

När man sedan har valt ett passande vin är det bara att förbereda charkbrickan som man antingen kan fixa ihop själv eller köpa färdig. Servera det fint på vardagsrumsbordet, ställ fram vinglasen och sätt på TV:n. Sedan är det bara att vänta in gästerna. Det viktigaste att fokusera på nu är vad man ska betta på för att ge kvällen ännu mer spänning. Läs på om matcherna och ta del av speltips på betting.se för att kunna imponera med nya kunskaper när gästerna anländer. Med full koll på matchläget, en god charkbricka och framförallt goda viner tar man med dessa tips fotbollskvällen till en helt ny nivå.