Inycon Chardonnay Organic – sicilianare med omtanke och engagemang

Cantine Settesoli – är kanske den producent i Europa som tagit ekologisk produktion allra längst. Settesoli uppfyller inte bara långt gångna ekologiska krav på merparten av sina odlingar man driver dessutom stora anläggningar för miljövänlig energi, värme och kyla, och tar omfattande socialt samhällsansvar i olika utvecklingsprojekt. I dag arbetar omkring 70 % av familjerna i regionen (cirka 3 000 personer) på ett eller annat sätt inom Settesoli.

Cantine Settesoli har länge drivits utifrån ett mycket medvetet miljötänk. Medan andra vingårdar nöjer sig med att uppfylla baskraven för ekologisk odling tar Settesoli detta ett par steg till. Redan 2008 driftssatte man Italiens största solenergianläggning när man installerade över 1500 solpaneler. Året därpå gick man helt över till förpackningar av returmaterial och inom kort inviger man en stor biogasanläggning som kommer att generera el och värme till både vineriet och regionen. Dessutom har man utvecklat ett spårbarhetssystem där man kan följa varje flaska tillbaka till den enskilde odlaren och den exakta växtplatsen.
Att bruka jorden i samklang med naturen för social och ekonomisk utveckling har gjort Settesoli till ett av Italiens främsta exempel på att målmedvetet engagemang kan bekämpa fattigdom och förändra förutsättningarna för en hel region. Det sociala arbetet är mycket omfattande och innefattar allt från att bistå organisationer som jobbar för utsatta barn i Brasilien till att stötta lokala härbärgen för hemlösa på Sicilien. Tack vare sitt sociala engagemang har Settesoli tilldelats den italienska republikens mest prestigefulla utmärkelse för socialt arbete.
Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk med päron, pomerans och vanilj. Smaken är mineralrik och har tydliga inslag av tropiska frukter. Det är ett utpräglat sommar- och sällskapsvin och passar till lätta rätter som sallader och pajer, men också till vita fiskrätter och exempelvis grillad kyckling, risotto och skaldjurspasta. Är färdigt att drickas nu och bör inte lagras längre tider. Vinet finns både på flaska och miljövänlig box.
Nr 1241801 Inycon Chardonnay Organic: 70 cl: 79 kr
Nr 1241808 Inycon Chardonnay Organic: 3000 ml Box: 229 kr

Fakta om producenten
Cantine Settesoli är ett av Europas största vinkooperativ och sysselsätter i dag över 3 000 personer. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien. Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare, fenicier, araber och till och med vikingar regerat. Kring Menfi finns flera lämningar som påminner om hamnstadens betydelse under antiken. De DOC-klassade vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar brant 400 meter uppåt utmed bergssluttningarna, vilket ger ett mycket variationsrikt mikroklimat och speciella förutsättningar för druvorna. Den porösa lavajorden, där rötterna kan tränga mycket djupt, har ett stort inslag av aska och svavel vilket resulterar i viner med en utpräglad mineralton. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Sedan 1999 är Inycon varumärket för Cantine Settesolis internationella viner.

För vem och till vad
Inycon Chardonnay är ett vin för den som vill dricka ekologiska viner från en producent med ett stort socialt engagemang. Det är ett utpräglat sommar- och sällskapsvin och passar till lätta rätter som sallader och pajer, men också till vita fiskrätter och exempelvis grillad kyckling, risotto och skaldjurspasta. Är färdigt att drickas nu och bör inte lagras längre tider.