Ny vinbox i flirt med spansk konst

Pata Negra Barrel Aged är ett nytillskott från Spanien bland vinboxarna på Systembolaget. När designen togs fram var målet att utgå från de positiva känslor vi svenskar hyser för Spanien. Designen utgår dessutom från den spanska producentens stolthet över sitt vin.


De senaste tre åren har försäljningen av viner från Spanien ökat kraftigt i Sverige. 2018 ökade försäljningen av spanska viner i Sverige med nästa sju procent jämfört med året innan. Vindistributören Altia lanserar nu vinboxen Pata Negra Barrel Aged. Vinmärket Pata Negra är populärt i många länder och Altia tror att boxen har stor potential Sverige. Det är nämligen ett prisvärt vin från en producent med över 100 års erfarenhet av vinproduktion. För att förmedla vinets spanska ursprung på ett tydligt sätt har en unik boxdesign tagits fram för den svenska marknaden.

När strategi- och designbyrån Grow skulle skapa boxdesignen var det viktigt att få en djupare förståelse till varför Spanien ända sedan 60-talet varit ett av de resmål vi svenskar helst semestrar på, och varför vi uppskattar mat och dryck från Spanien.

Något som blev tydligt vid kartläggningen av hur svenskarna ser på Spanien idag, är att livsstilen i Spanien och spansk kultur, på flera sätt ger oss något många av oss känner att vi saknar här hemma. I Spanien finns såklart solen, värmen och apelsinerna. Många svenskar förknippar Spanien med ett land med varmare känslor än hemma, där människor ofta är bättre på att ta tillvara på det positiva och känna glädje.

̶  Designen genomsyras av det spanska uttrycket ”alegría de la vida”, som översatt till svenska blir ”livets glädje”, berättar Cecilia Strandell Silfverswärd, projektledare på strategi- och designbyrån Grow som har skapat designen.

Klara färger
Designen har tydliga kopplingar till spansk kultur. Med tanke på att Spanien är de världsberömda konstnärerna Picasso, Mirós, Dalís, Gris, Goyas och Velázquez fädernesland, är temperamentsfull konst förknippat med Spanien. Många av de spanska konstnärerna har varit mästare på att använda starka färger. Alla som har besökt Spanien vet också att det är ett land där det finns djärv design och arkitektur.

En utmaning med boxdesignen var att få den att sticka ut i mängden bland boxarna på Systembolaget. Många andra boxar visar druvor, flaskor och rinnande vin, och många boxar för rödvin är till stor del just röda. Det här är istället en box med en klarblå färg som förmedlar en spansk känsla. Dansarna på boxen är ett uttryck för rörelsen och dynamiken i det spanska sociala livet.

Pata Negra Barrel Aged lanseras i Systembolagets ordinarie sortiment den 1 mars. Priset är 199 kr för 3 L och artikelnumret är 2092.