Weingut Leths ekologiska och prisbelönta viner nu i hyllorna

Prisbelönta, ekologiska och efterfrågade – första årgången av ekologiskt vin från österrikiska vinhuset Weingut Leth finns nu på Systembolagets hyllor.


Tredje generationen vinmakare

Familjeföretaget Weingut Leth är nu inne på tredje generationen Franz Leth. Företagets mål är att vinifiera högklassiga viner av de viktiga druvorna grüner veltliner och riesling, något de uppenbarligen lyckats med då företaget prisats med otaliga utmärkelser genom åren.  Framgångssagan började på 1960-talet med Franz och Barbara Leth som sedan togs över av sönerna Franz och Erich under 1980- och -90-talet. Idag har Franz junior sakta men säkert tagit över rodret. Alla beslut som har med vinproduktionen att göra är nu hans.

Första årgången ekologiskt

Om årgång 2021 säger Franz Leth junior så här:

– Att få starta vår lansering av ekologiska viner med en så fin årgång som 2021 kan bara beskrivas om fantastiskt”. Vinmakare Franz Leth om årgång 2021 från Weingut Leth.

Pappa, Franz senior, håller med.

– Vi är mycket stolta att få tillkännage att den första årgången av ekologiskt certifierat vin från Weingut Leth nu lanseras.

– Vi började vår resa mot ekologisk odling med delar av vingårdarna redan för tio år sedan och från och med 2017 bestämde vi oss för att satsa på att konvertera 100 procent av vingårdarna till ekologisk odling. Efter de första tre åren, som varit en obligatorisk övergångsperiod, kan vi nu äntligen släppa vår första ekologiskt certifierade årgång.

Far och son

Sverige viktig marknad

Weingut Leth har funnits på hyllorna i Systembolaget sedan 2007 och vi är en av de viktigaste marknaderna för Leth, och det är delvis tack vare svenska folkets förkärlek för vinerna som man har behövt bygga ut vineriet.

Och det är inte bara konsumenterna som uppskattar vinerna, företaget har vunnit otaliga priser och utmärkelser genom åren. Leth Grüner Veltliner Klassik rullade ut på hyllorna 2007 och har därefter följts av många andra viner. Weingut Leths viner passar mycket bra till vårprimörer som vit sparris, men även till fisk och skaldjur samt som aperitif.