Rosévinet tar steget från terassen till matbordet

Rosévinernas popularitet fortsätter att öka från år till år, fortfarande främst under de varmare sommarmånaderna. Men nu vill vi inte enbart avnjuta rosévinet som läskande terassvin utan gärna även servera det tillsammans med mat.
Från slottet Château Bonnet i vinmeckat Bordeaux kommer det eleganta rosévinet Réserve de Bonnet Rosé, ett av Systembolagets mest populära roséviner. Den senaste årgången 2014 har fått bra vinkritik och passar lika bra i ensamt majestät som till maten.

Inspiration – Somrig sallad med björnbär- & hallonvinägrett

Ingredienser
4-6 portioner

ca 450-500 gram edamamebönor
300 gram färska jordgubbar
150 gram färska hallon
150 gram färska björnbär
1 påse, ca 70 gram röd mangold
1 påse, ca 70 gram, ruccola
200 gram ädelost av valfri sort
50 gram skalade pistagenötter

Björnbärs- & Hallonvinägrett

1 dl rapsolja
100 gram färska eller frysta björnbär
1 tsk honung
1 msk hallonbalsamvinäger
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 liten vitlöksklyfta

Gör så här

Mixa samman alla ingredienser till vinägretten med en handmixer. Låt stå till servering.

Koka Edamamebönorna enligt anvisningarna på paketet. Häll bort kokvattnet, skölj med kallt vatten och låt svalna. Öppna skidorna och tryck ut bönorna. Dela jordgubbarna på hälften och vänd samman med mangold, ruccola, edamamebönor, hallon & björnbär. Fördela i djupa tallrikar eller på ett serveringsfat. Fördela osten och nötterna över salladen och avsluta med vinägretten.

Ät salladen som den är eller tillsammans med grillad kyckling och en bit surdegsbaguette. Servera tillsammans med ett glas Rosé de Bonnet 2014.

Receptet är framtaget av ”foodien” och bloggerskan Maria Strömberg som driver bloggen www.madebymary.se.