Sokos Malagousia 2016 – i fasta sortimentet 1 juni

Sokos Malagousia 2016 är ett vitt vin från Attica i Grekland gjort på 100% Malagousia.


Sokos är en familjefirma som etablerades 1983 och drivs idag av vinmakaren Andreas Sokos, den andra generationen vinmakare. Familjen har 30 hektar vingårdar i Attica, tillhörande Kithairona´s slopes nordväst om Aten. Man samarbetar även med cirka 300 kontrakterade odlare i centrala Grekland och Peleponnesos.

Kithairona´s slopes är en skyddad region, ”PGI” – Protected Geographical Indication. Den 10 mil långa bergskedjan erbjuder utmärkta odlingsförhållanden. Klimatet är varmt och torrt, jordmånen rik av kalk och täckt av stenig lerjord som ger bra dränering och solreflektion. Druvorna skördas alltid med full mognad.

Platsen är viktig i den grekiska mytologin, berget anses heligt med koppling till vinguden Dionysos. I mer än 100 år har här odlats vin av Malagousia, Savvatiano, Assyrtiko, Ugni Blanc, Grenache, Merlot, Syrah med flera.

Sokos Malagousia 2016 12% (2380) 89 kronor

100% Malagousia från vingårdar på en altitude av 450 möh.

Druvorna avstjälkas och får jäsa långsamt vid låg temperatur i ståltank för bevarande av vinets naturliga friskhet och aromatiska karaktär.

Ren och klar gul färg, aromatisk doft med inslag av blommor, persika, orange peel och nektarin. Fruktig smak med lätt krämighet i perfekt balans med den friska syran. Inslag av exotiska frukter och päron med lätt örtigt avslut.

Passar som sällskapsvin, till sallader, färska skaldjur och lätta rätter av fågel.

Vinet finns i cirka 70 butiker.