Superfynd-betyg för Oude Kaap Chardonnay

Den vita Oude Kaap-boxen är en av de äldsta sydafrikanska produkterna på Systembolagshyllan. Den har sedan lanseringen gått igenom ett gäng ansiktslyftningar men frågan är om den någonsin varit så bra som nu? 84 poäng (+++) och Superfynd är betyg som Per Bill, en av Sveriges ledande vinskribenter använder sig av i Dina Viner Professional Edition (17/2014).

 

Oude Kaap Chardonnay är gjort på endast högklassiga chardonnaydruvor som kommer från väl utvalda vingårdar i Kapprovinsen. Genom många års erfarenheter, långa relationer och envisa förhandlingar med de bästa odlarna vet vinmakarna hur de ska leverara det bästa vinet till Oude Kaap. Resultatet blir ett tropiskt vin med fräschör, citruszest aprikos och vanilj att dricka till sallader, fiskrätter och lätt kryddiga rätter, varför inte tacos.

Oude Kaap är afrikaans och betyder Den Gamla Udden. På 1600-talet var det holländska bönder, boer, som bosatte sig på Afrikas södra udde. Med tiden hade de utvecklat ett eget språk som kan betecknas som en antik variant av holländska uppblandat med lokala uttryck. Tillsammans med fransmän skapade boerna den sydafrikanska vinkulturen som är en av de äldsta i världen utanför Europa. Sydafrikanerna själva är därför måttligt nöjda med att betecknas som Nya Världen. Namnet Oude Kaap är en hyllning till den gamla anrika sydafrikanska vinkulturen.

Oude Kaap Chardonnay 2014
199 kronor – 3000 ml
Artikelnummer: 16011