En Club Sandwich är en älskad klassiker som alltid går hem. Den går att variera i det oändliga. Grundreceptet inkluderar dock alltid två rostade brödskivor fyllda med grillad kyckling, bacon, sallad, tomat och majonnäs. Du hittar den på menyn både på enklare och finare restauranger. Den serveras också gärna med matiga tillbehör som krispiga pommes frites. I England äts den gärna tillsammans med potatischips. Men vad ska man dricka till en Club Sandwich? Vi ska här ge några exempel på viner som passar bra till den salta, syrliga och rökta smaken.
Artikeln är i samarbete med oddsgurun
Uppfanns av kortspelande greve
Sandwichen är ju något av en nationalrätt i England, som också hävdar sig att vara upphovsland till denna matiga smörgås. Den exakta historien om hur den uppfanns kan vara svår att få fram. Dock är den officiella historien att det var en man vid namn John Montagu, greve av Sandwich, som kom på detta praktiska sätt att äta kött på.
Det sägs att han var glad i att spela kort. På den här tiden fanns det ju inga betsidor online att spela hos. Utan det rörde sig troligen om långa partier av kort på någon anrik herrklubb. Greven ville då kunna äta en köttbit utan att kladda ner händerna, och åt den då sonika mellan två brödskivor. Det blev snart en sed att också andra beställde en köttbit, ”Så som Sandwich åt den”.
En omtyckt klassiker
Just Club Sandwich tros dock ha uppfunnits i New York i USA. En uppfinningsrik kock skulle sno ihop något åt en hungrig gäst och lagade då till en matig macka. Den har sen spridit sig över hela världen och serveras idag både på de allra finaste matställen till att ligga inplastad i kyldisken på närmaste snabbköp. Det är inte ovanligt att den varieras med olika sorters bröd och fyllning. Det är till exempel populärt att lägga till avokado eller en smaksatt dressing i stället för vanlig majonnäs. Ordet club kommer av att den gärna serverades på så kallade herrklubbar.
Det är kanske inte konstigt att denna smörgås har blivit populär världen över. Smakkombinationen av salt och rökt bacon tillsammans med len majonnäs passar utmärkt ihop med frasiga och luftiga brödskivor. Det ger också många möjligheter till att para ihop den med ett gott vin.
Vin som passar till Club Sandwich
Kyckling och bacon ger en blandning av både fett och en lättare känsla. Då kan ett vitt vin passa. En smörgås är kanske också att anses som en lättare måltid och då passar ett fräscht vitt vin perfekt. Vi skulle rekommendera att testa med ett Riesling till. Detta fruktiga vin kommer att balansera upp syran från tomater och majonnäs. Du kan också prova med en ung och fruktig Chardonnay, förslagsvis en Chablis.
Vill du ha ett mer smakrikt vin till maten kan du även testa med ett rött vin. Välj ett ungt vin med liten strävhet. Du kan till exempel testa en Beaujolais nouveau, ett lätt och fruktigt vin som är lagrat endast några veckor.
Om det är sommar och du befinner dig på en uteservering i solen när du intar din Club Sandwich vill du kanske njuta av ett immande glas rosé till. Rosé är inte helt fel till denna maträtt med mjuka smaker. Då passar rosévinets lätta friskhet bra. Varför inte testa med ett rosé på box, till exempel spanska 99 Rosas. Ett ekologiskt och prisat vin som har den perfekt fruktiga och somriga smaken utan att bli för söt.
Club Sandwich recept
Receptet på en klassisk Club Sandwich:
2 rostade brödskivor
½ grillad kycklingfilé
2 skivor stekt bacon
2 skivor tomat
2 salladsblad
2 msk majonnäs
Skölj salladen och skiva kycklingen. Bre majonnäs på brödskivorna. Lägg den ena brödskivan på ett fat. Lägg kyckling, bacon och grönsaker uppepå. Till sist läggs den andra brödskivan på toppen.
Glöm inte att hälla upp ett glas vin att njuta till!