Idag serverar vi musslor i en gräddig vitvinssås med citron, lök, vitlök och persilja samt linguine, matchat till en formidabel nyhet från Von Winning – Leopold Riesling 2023.
Glas på bild: Sophienwald (finns hos prowine.se här)
Recept – 4 personer (vi serverar denna som förrätt)
Svårighetsgrad: enkelt Tillagningstid: 45 minuter inklusive rensning av färska musslor
Ingredienser
450 gram blåmusslor, färska eller frysta
2,5 dl vitt, torrt vin
250 gram linguine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
3 msk smör
Färsk citron
Salt, svartpeppar, olivolja
Gör så här
Börja med att putsa och skölja musslorna. Har du köpt frysta så behöver du inte gå genom denna process. Fyll sedan en stor kastrull med vatten och salt och koka pastan enligt anvisning.
Medan pastan är igång så häller du i rikligt med olivolja i en stekpanna (eller kastrull) och värm upp på hög värme. Lägg i finhackad lök och vitlök och fräs upp tills blank. Addera sedan hackad persilja (spar lite till garnering) och 2,5 dl vin och låt koka upp. Häll sedan över musslorna och låt koka på medelvärme under lock i 5-7 minuter, till dess att musslorna öppnat sig (kasta de som inte öppnar sig). Ta fram en hålslev och lägg musslorna åt sidan i en skål.
I stekpannan har vi nu kvar det som ska bli såsen. Fortsätt koka och reducera såsen till önskad nivå (ca en tredjedel) och tillsätt sedan smör och pressad citronsaft. Smaka av så att du är nöjd med sältan. Tänk på att pastarätter mår bra av lite högre sälta i såsen.
När pastan är klar så häller du av pastavattnet och häller över pastan i stekpannan. Toppa med resterande persilja och blåmusslorna, peppra och rör om försiktigt så att allt blandas. Lägg upp på tallrik och servera direkt.
Von Winning Leopold Riesling 2023
Nr 70996 (2000 ml) 12%, 279 kr, 5 av 5 – Full pott!
Vinet sätter ton direkt med ett aromatiskt och ungdomligt anslag av saftiga persikor, syrligt mogna äpplen, lime och ananas. Smaken har rieslingdruvans omisskännliga syra när den kommer från högklassiga tyska producenter, det vill säga klingande ren stenfrukt som draperats av citrus, honung och örter samt en svagt rökig nyans och en imponerande skärpa. Avslutet är aptitretande och saftigt och lämnar gommen med en torr känsla. Von Winning håller fanan högt och har definitivt lyckats med att föra över kvalitén från flaskvinerna till detta format. Leopold Riesling är ett lysande tillskott i segmentet.
Kombinationen
Riesling och skaldjur hör till en av våra många favoriter och Von Winnings riesling visar att vi är på helt rätt spår. Vinet har en fantastisk förmåga att fånga upp umami, sältan och citrustonerna i anrättningen, och de milda krämiga noterna skapar i mötet en känsla av comfort food med fyllig fräschör.
Vinet beställer du på Systembolaget HÄR