Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Hem / Linguine och blåmusslor till finstämd riesling

Linguine och blåmusslor till finstämd riesling

av Boxtoppen september 12, 2024
september 12, 2024
112

Idag serverar vi musslor i en gräddig vitvinssås med citron, lök, vitlök och persilja samt linguine, matchat till en formidabel nyhet från Von Winning – Leopold Riesling 2023.

Glas på bild: Sophienwald (finns hos prowine.se här)

Recept – 4 personer (vi serverar denna som förrätt)
Svårighetsgrad: enkelt Tillagningstid: 45 minuter inklusive rensning av färska musslor

Ingredienser
450 gram blåmusslor, färska eller frysta
2,5 dl vitt, torrt vin
250 gram linguine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
3 msk smör
Färsk citron
Salt, svartpeppar, olivolja

Gör så här

Börja med att putsa och skölja musslorna. Har du köpt frysta så behöver du inte gå genom denna process. Fyll sedan en stor kastrull med vatten och salt och koka pastan enligt anvisning.

Medan pastan är igång så häller du i rikligt med olivolja i en stekpanna (eller kastrull) och värm upp på hög värme. Lägg i finhackad lök och vitlök och fräs upp tills blank. Addera sedan hackad persilja (spar lite till garnering) och 2,5 dl vin och låt koka upp. Häll sedan över musslorna och låt koka på medelvärme under lock i 5-7 minuter, till dess att musslorna öppnat sig (kasta de som inte öppnar sig). Ta fram en hålslev och lägg musslorna åt sidan i en skål.

I stekpannan har vi nu kvar det som ska bli såsen. Fortsätt koka och reducera såsen till önskad nivå (ca en tredjedel) och tillsätt sedan smör och pressad citronsaft. Smaka av så att du är nöjd med sältan. Tänk på att pastarätter mår bra av lite högre sälta i såsen.

När pastan är klar så häller du av pastavattnet och häller över pastan i stekpannan. Toppa med resterande persilja och blåmusslorna, peppra och rör om försiktigt så att allt blandas. Lägg upp på tallrik och servera direkt.

Von Winning Leopold Riesling 2023

Nr 70996 (2000 ml) 12%, 279 kr, 5 av 5 – Full pott!
Vinet sätter ton direkt med ett aromatiskt och ungdomligt anslag av saftiga persikor, syrligt mogna äpplen, lime och ananas. Smaken har rieslingdruvans omisskännliga syra när den kommer från högklassiga tyska producenter, det vill säga klingande ren stenfrukt som draperats av citrus, honung och örter samt en svagt rökig nyans och en imponerande skärpa. Avslutet är aptitretande och saftigt och lämnar gommen med en torr känsla. Von Winning håller fanan högt och har definitivt lyckats med att föra över kvalitén från flaskvinerna till detta format. Leopold Riesling är ett lysande tillskott i segmentet.

Kombinationen
Riesling och skaldjur hör till en av våra många favoriter och Von Winnings riesling visar att vi är på helt rätt spår. Vinet har en fantastisk förmåga att fånga upp umami, sältan och citrustonerna i anrättningen, och de milda krämiga noterna skapar i mötet en känsla av comfort food med fyllig fräschör.

Vinet beställer du på Systembolaget HÄR

Tidigare artiklar
Vilka viner passar till en klassisk Club Sandwich?
Nästa artikel
Rummel presenterar sin nya meny

LIKNANDE ARTIKLAR

Nyhet – Cuvée Celeste Grand Reserve Chardonnay

Original Long Drink & KAJ inleder samarbete

Riesling for you and me

Högt betyg till Cava-nyheten Villario & Flores Brut

Skumpa Frosty Mojito och Cosmo Passion – lättsam...

Rekordstort intresse för årets Riesling Weeks

Faulkner & Archer Shiraz Cabernet Sauvignon – nyhet...

Gato Negro Sauvignon Blanc – världens kändaste katt?

Högt betyg till nyheten Ponte Villoni Prosecco DOC

BLT och Pongracz i ett förlustande möte

FLER RECEPT

  • Pulled Beef med fräsch örtsallad, grillade grönsaker och charmerande rött

  • Pankofriterade blåmusslor, Portabella, svartkål & en kräm på blomkål & jordärtskocka

  • Sushi på lättrökt salmalax, wasabimajonnäs, sriracha & rostad lök möter charmant grüner veltliner

  • Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

  • Långbakad fläskkarré, rostade rotfrukter, såsreduktion & italiensk generositet i glasen

ARTIKLAR

  • Ny årgång av ekologiska Nerello Mascalese från Cantine Nicosia

  • Alkoholfri rosé på burk från Sydafrika

  • Planteray Mojito – en exklusiv twist på den klassiska favoriten

  • Fontanafredda Alta Langa 2020 åter på hyllan

  • Pokerkväll hemma – så skapar man äkta casinokänsla med vänner

Kontakta Boxtoppen

  • - Maila oss på info(at)boxtoppen.se
  • - Annonsering: christoffer(at)boxtoppen.se
  • - Webbmaster: Tecken 1 AB
  • Copyright 2014-2024.

Populär läsning just nu

  • 1

    Efter vinsuccén lanserar Leif GW Persson nu GW:s VITA

    november 26, 2018
  • 2

    nu även på 1,5 liters box – Viva Valentina Sangiovese

    maj 14, 2025
  • 3

    Galitos 2023

    maj 14, 2025

Om Boxtoppen

Idén med Boxtoppen är att sprida kunskap om vin i allmänhet och boxviner i synnerhet på ett lättbegripligt och trevligt sätt till alla som har ett vinintresse. Oavsett om du är aktiv munskänk och provat vin i 50 år eller är en yngre konsument med ett nyligen väckt intresse för vin kommer det finnas spännande läsning om aktuella lanseringar och gamla trotjänare.

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
Boxtoppen
  • BOXVINER
  • FLASKVINER
  • Tidningen Boxtoppen
@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

LÄS OCKSÅx

We & Wine lanserar Fuzion Organic Chardonnay...

Teriyakipenslad & serranolindad torskrygg, heta ramennudlar &...

Chile con Carne – charmerande rött till...