Soleado Verdejo Organic – ett vitt fisk- och skaldjursvin från pionjärer inom ekologiskt vin

Soleado Verdejo Organic är gjord på verdejo, känd som Spaniens äldsta gröna druva. Druvorna till det vita vinet kommer från DO Rueda som ligger i provinsen Valladolid, belägen i nordvästra Spanien cirka 17 mil från Madrid. Rueda har ett kontinentalt klimat med långa, varma somrar och kalla vintrar med viss påverkan från Atlantens hav. Temperaturen varierar kraftigt och kan nå minusgrader under vintern medan det inte är helt ovanligt med en temperatur på 30 grader under sommaren. Under vintern och våren är risken stor för frost, dagg som fryser, starka vindar och hagel men risken för torka under sommarmånaderna är dock liten. Vinrankorna i regionen får under ett år i genomsnitt 400 mm regn, mest under våren och hösten, och 2700 timmar solljus.

Ekologiska och unika
Soleado Verdejo Organic är ett certifierat naturligt ekologiskt vitt vin från vingården Bodegas Menade i DO Rueda i Spanien. Vingården ägs och drivs av familjen Sanz, en familj som är känd som pionjär inom ekologisk vinodling och vintillverkning i Rueda. Bodegas Menade är de första och enda vinmakarna som blivit ekologiskt certifierade av DO Rueda. Där skördas druvorna för hand och behandlas med hjälp av kolsyresnö istället för svavel till dess att de pressas. Vinet tillverkas i rostfria ståltankar med naturlig jäst under kontrollerad temperatur på 18-22 grader. Vinet fördelas i olika tankar utefter deras jordmån. Tankarna har olika kapacitet som gör det möjligt att anpassa processen efter jordmånernas struktur och sammansättning. Under vinifieringen pressas hela kluster av druvor och juicen läggs på franska ekfat med vild jäst. Vinet lämnas på sin jästfällning i minst åtta månader. Bodegas Menade respekterar miljön och ligger inte på latsidan. Efter omfattande tester och experimenterande är nu svavelhalterna och koppar i deras viner nere på noll. De är i full gång med att testa olika typer av naturliga tillsatser för att ersätta befintliga och det handlar om allt från nässlor till hästsvans, bikarbonat, leran bentonit och vete.Deras filosofi är tydlig och lätt att ställa sig bakom.

– Respekt för marken och vinrankorna är livsviktigt för att behålla den renaste formen av Verdejo-druvan, säger vinmakaren Richard Sanz.

Soleado Verdejo Organic är det perfekta vinet till fisk och skaldjur. Vinet är friskt och aromatiskt med en härlig syra. Soleado Verdejo Organic har inslag av citrus och ljus frukt i härlig symbios med örtiga toner såsom lagerblad, fänkål och timjan. Passar utmärkt till en måltid med smaker från Medelhavet, som örter, tomat, citron, oliver och vitlök. En härlig kombination är Soleado Verdejo Organic, grillad fisk och en pigg pesto eller marinad med örter och citron. Serveras med fördel vid 8-10 grader och gör sig även väl som apéritif.

Soleado Verdejo Organic finns i Systembolagets ordinarie sortiment från den 1 juni.

 • Odlingsområde:
  SPANIEN, DO Rueda
 • Jordmån/jordart:
  Sand och lera
 • Druvsorter:
  100 % Verdejo
 • Lagring:
  Åtta månader på jästfällningen
 • Producent:
  Bodegas Menade
 • Artikelnr:
  6043
 • Pris:
  69:-